Кирил Петков не може да повярва: Вече има показания срещу него, изземат се записи от камерите срещу дома му

payimage-604936 (1)

Примката около Кирил Петков и Божидор Божинов за това, че са заплашвали министъра на електронното управление Александър Йоловски, се затяга с всеки изминат ден. Според разследващите фактите са толкова ужасяващи, че ако всичко се потвърди, то за Кирил Петков няма да има място не само в полето на политиката, но и на територията на България, пише епицентър.бг.

На 27 октомври 2023 година пред Председателския съвет на Народното събрание министър Александър Йоловски е разказал, че е бил заплашван от Кирил Петков и Божидар Божанов да не обявява обществени поръчки за 640 милиона лева, а направо да даде парите на посочени от тях фирми. Йоловски дори е споделил, че Петков е заплашил семейството и децата му.

Веднага след това партия ИТН подаде сигнал за корупция до прокуратурата, КПКОНПИ и до Европейската прокуратура.

Десислава Атанасова от ГЕРБ потвърди, че Йоловски се е оплакал от натиск и заплахи.

„Попитахме (б.р. министър Александър Йоловски) дали е имало политически натиск върху него и той каза: „Да. Върху мен е имало политически натиск. Беше ми обяснено как парите, които са 640 млн. за електронно управление в България, не може аз да направя обществени поръчки, а трябва да отидат в едни други хора“.

-„Кой те накара, кой те заплашва? Кирил Петков и същият този Божидар Божанов ли?”, питали депутатите.

-„Да“, бил отговорът на Йоловски, пресъздаден от Тошко Йорданов пред медиите след Председателския съвет

Явно, това което са чули депутатите, е било толкова стряскащо, че на министъра веднага бе назначена засилена охрана от НСО, а сигурността на семейството му бе поверена на главна дирекция „Жандармерия, специални операции и борба с тероризма“ на МВР, което се случва за първи път.

На разпита пред прокурор от СГП министър Йоловски потвърдил това, което вече е казал пред депутатите – вече е че е бил заплашван във връзка с възлагане на обществени поръчки. Йоловски е изслушан и в Антикорупционната комисия, „където е дал показания за изнудване и отправени заплахи към него и семейството му“.

Едва днес интервю за „Дневник“ Кирил Петков  заяви, че това никога не се е случвало и не е разпитван по казуса, след което определи обвиненията по негов адрес като „плоска инсинуация и опит за отвличане на вниманието“.

Божидар Божанов, който е бивш министър на електронното управление в кабинета „Петков“, също заяви, че изобщо не знае за какво става дума, и поиска пълна проверка по твърденията, като обеща да съдейства максимално. „Приел съм, че ще бъда обект на абсурдни политически атаки. Те са очаквани в предизборна обстановка и са част от калния терен, на който се намираме, докато опитваме да променим България“, посочи в Туитър депутатът от ПП-ДБ.

Той изтъква, че „640 милиона са много пари, които няма как да се изхарчат за краткия хоризонт на правителството. Министерството, а по-рано държавната агенция, за цялото си съществуване от 2016 г. досега са похарчили общо около 135 милиона (по данни от СЕБРА)“.
Интересна подробност е, че Йоловски е назначен от ПП, в предишния кабинет е бил заместник на Божанов, а в новия Божанов публично гарантира за него.

Към този момент не е ясна съдбата на обществените поръчки за 640 млн. лв., които не е трябвало да бъдат обявявани.

Според разследващите министър Йоловски е заплашван в семейния апартамент на Кирил Петков на улица „Цар Иван Шишман“ 18. Това е станало в периода 1-3 октомври. Той е бил поканен там от Петков, на срещата е присъствал и Божанов. От Комисията за противодействие на корупцията (КПК) искат преглед на охранителни камери на магазините, които се намират в близост до входа на дома на бившия премиер, за да се установи влизането на тези лица в посочения период.

След изборите предстои разпит на Петков и Божанков.

Според депутати, изслушали първи разказа на министър Йоловски, нещата са по-страшни, отколкото можем да си представим.

„Не аз, а ПП-тата са ходили да заплашват министър и затова сега ходи с охрана“, изтъкна вчера лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов.

„Това е огромна корупционна схема със заплахи, затова изпратихме сигнал и да Европейската прокуратура. Тези хора, Кирил Петков, Асен Василев, Божанов са престъпници“, обяви Тошко Йорданов от ИТН. А както вече съобщихме, в близките дни предстои работно посещение в София на европейският главен прокурор Лаура Кьовеши

Развитието на скандала предстои след изборите, за да не се използва преди това като политическа акция.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ