Безлов: С това политическо решение България затвърди позицията си спрямо Русия!

тихомир безлов

Експулсирането от България на руския журналист, обвинен в шпионаж, е политическо решение. Това заяви в ефира на предаването „Директно“ експертът по сигурност от Центъра за изследване на демокрацията Тихомир Безлов.

Преди ден Държавна агенция „Национална сигурност“ (ДАНС) експулсира от България кореспондента на вестник „Росийская газета“ Александр Гацак заради „дейност, представляваща заплаха за националната сигурност на България“. Очаквано, Москва осъди поредния случай на изгонен от страната ни руснак и заплаши с ответни действия. По-късно кореспондентът на БНР в Москва Ангел Григоров, беше извикан на разговор в Министерството на вътрешните работи на Русия.

По думите на Безлов начинът, по който руският гражданин бе изведен от страната ни, е начин България да покаже и затвърди позицията си спрямо Русия на фона на продължаващата война в Украйна.

„Възможно е да се направи тихо, друг е въпросът дали сме искали. Опитваме се да покажем, че не сме големи приятели на Русия, както едно време бяхме. Опитваме се да покажем, че сме една страна солидарна към Европейския съюз и НАТО, че подкрепяме Украйна“, на мнение е Безлов.

Според него политическата ситуация у нас определя дали България ще експулсира още руски граждани в бъдеще.

Отношенията ни с Русия от години са многопластови, а войната в Украйна само е изострила, проблеми, които съществуват от десетилетия и риск за странта ни винаги ще има особено в ситуация на война, убеден е Безлов.

„Според мен ние сме в продължаващ риск. Войната е много сериозен риск. Ние виждаме постоянно такива проблеми, като се започне от агентури и се стигне до такива груби неща като това да намираме мини в близост до плажовете ни и морските ни градове“, смята експертът.

Безлов коментира и случая с ливанецът, призовавал за джихад след началото на конфликта между Израел и Палестина, който бе заловен в страната ни. Според анализатора рисковете за България за по-сериозни протести и заплаха за държавата от чужди граждани е ниска.

„Ние също имахме палестински протести, така да ги наречем, но ако ги сравним с протестите в западно европейските столици, те бяха доста вяли и малобройни“, изтъкна експертът.

На фона на развиващата се война в Близкия Изток, Безлов смята, че България е един вид „транзитна страна“, но същевременно има проблем с определени малцинства от тези региони, поради каналите за бежанци, тъй като те създават най-големите организирани престъпни групи в държавата, категоричен бе още експертът по сигурност.

„Ние никога не сме имали толкова голям брой хора, които работят организирано за криминалния свят, защото тези мрежи са скачени с мрежи в Западна Европа, Африка, Близкия Изток. Това е огромен брой хора, които присъстват в страната“, добави гостът пред Bulgaria ON AIR.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ