Цяла България изтръпна! МОСВ алармират: Има опасност от сериозни наводнения, нивата на реките ще се повишат

наводнение

В резултат на валежи в събота, 4 ноември, ще има значителни повишения на речните нива във водосборите на реките западно от р. Русенски Лом, включително, в горните части от водосбора на р. Камчия (над яз. Камчия), в целия Източнобеломорски и Западнобеломорски басейн. Очакват се локални разливи и наводнения. За това информира на сайта си Министерството на околната среда и водите (МОСВ).

В неделя реките ще се оттичат, очакват се повишения на нивата на главните реки в долните им течения. В понеделник речните нива в басейна ще бъдат без съществени изменения или ще се понижават, посочват от МОСВ.

Подробности за точните места, на които, в резултат на интензивни валежи, има опасност от възникване на поройни наводнения, са достъпни тук.

От министерството обръщат внимание, че за утре Националният институт по метеорология и хидрология е издал предупреждение от втора степен (оранжев код) за цялата страна. В 13 области от западната половина на страната за значителни валежи от дъжд и гръмотевици. Количества 40-70 mm, на отделни места и повече. В областите Велико Търново, Габрово, Стара Загора и Кърджали за силен поривист южен вятър и значителни валежи от дъжд. Количества 40-50 mm. В останалите 11 области от Източна България за силен южен вятър с пориви 25-28 m/s., посочват от МОСВ.

По-рано днес от Столичната община съобщиха, че кметът на София Йорданка Фандъкова е наредила постоянно наблюдение на речните нива, общинските язовири и почистване на дъждоприемни шахти във връзка с очакваните обилни валежи в страната утре.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ