Жива верига пред изборните секции във Врачанско: Не позволяват на избиратели да гласувт

payimage-605134

Напрежение във врачанското село Лиляче, заради изборен туризъм. Хората в селото се разделиха на две групи пред избирателните секции и се заканиха, че няма да допуснат нито един избирател, който не е от селото.

Съмнения за изборен туризъм раздели жителите на село Лиляче на две.

„Реално има 170 регистрации подадени за гласуване, а в кметството са 46. Откъде дойдоха 130 и как така се появиха и хората гласуват и ние не можем да ги спрем, недоволстваме“, каза пред БНТ Калин Котов.

Местните хора се заканиха да не допуснат новорегистрираните до урните. Опитаха се да ги спрат с жива верига заради опасения, че вотът няма да е честен. Казват, че в селото днес са дошли хора, които никога не са виждали досега.

„Днес бяха шест човека“, казва избирател.

Питахте ли ги нещо?

„Да, къде живеят, знаете ли къде живеете, знаете ли къде ви е къщата? Не, абсолютно Не, няма как да знаят. Това е обор с къща, прилежаща към обора, която е в много окаяно състояние. Виждам какви млади хубави момчета прилично облечени и с какви хубави коли и да живеят в тая кал и в тоя обор, просто то не е реално“, признава друг.

Последва проверка от заместник-председателя на ОИК във Враца, след постъпил сигнал за възпрепятстване на гласуване по настоящ адрес. Установи се, че по документи част от хората живеят в селскостопански постройки. Според Общинската избирателна комисия това не е проблем.

„Нямам изискване колко квадратни метра трябва да бъде за човек, няма изискване договор за наем“, казва Маргарит Маждраков – зам.-председател на ОИК-Враца.

На този етап от областната администрация няма установени нарушения относно направените нови регистрации в селото. И всички 170 души имат право да гласуват.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ