Хванат в крачка! Новорегистриран на адрес: Дадоха ми снимка за кого да гласувам, дадоха ми 10-20лв

избирател

Предизборната кампания премина на фона на спецакции в цялата страна и десетки сигнали за купен вот и различни нарушения. Екипът на NOVA тръгна по следите на измами с адресни регистрации в град Земен. Един от първите градове, посочени от Регионалното министерство с цели 180 регистрации по настоящ адрес, направени в началото на годината. Подозрението е, че това са потенциални гласоподаватели за местните избори. Собственици на имоти случайно разбрали, че на хартия живеят с непознати в собствения си дом.

„Случайно кметът ме видя и ми вика, че съм пуснал жалба. Каза ми още: „Нали на теб не ти се занимаваше – аз да ти направя услуга ти попълних декларацията”, обясни Стоян.

Георги също случайно научава, че в бащиния дом на съпругата му са вписани няколко души. „Доколкото разбрах са шестима – от Дупница и Кюстендил”, посочи той.

И двамата казват, че са видели документите, върху които техният подпис бил фалшифициран. Регистрациите са направени в местната служба ГРАО, а служителката призна пред екипа на медията, че е извършила длъжностно престъпление.

„Някои хора ги видях лично, но не всички. По закон са длъжни да присъстват. Документите за мен са изрядни. Изпълнявах си моята длъжност, знам че съм нарушила закона”, заяви служителката. Кметът на Земен Димитър Сотиров отказа да отговори на въпросите.

Двама от регистрираните в населеното място признават:

„Аз съм от Хасково и в Земен нямам никакви познати. Не знам за регистрите, нищо не знам”, казва Калин.

„Нямам имот там, а приятел. Приятелят ми е кандидат за общински съвет. Казва се Димитър Димитров”, обясни Карми Саид Кодас.

След констатирането на допълнителните адресни регистрации би следвало всички те да са дерегистрирани и да нямат право на глас. В хода на разследването на Мариета Николаева стана ясно, че в съда в Перник е постъпила жалба срещу това от 71 души.

Гласували ли са тези хора и повлияли ли са на изборите там? След вота на 29 октомври медията потърси отново  ,,героите“. Калин признава, че е гласувал. Непознат го взел с кола и го закарал до урната в Земен.

На въпрос дали някой е влязъл с него, за да гласува, Калин каза: „Този същият. Не знам какъв е и как се казва. Обясни ми за снимката и това е”, обясни той. И допълни, че е имало много хора, събрани да гласуват. Лично на него му дали „10-20 лева”.

Другия герой от разследването – Карми, който също признава, че е гласувал. „Да, гласувах в Жабляно за моя приятел”, твърди той.

Карми е регистриран в къщата на Димитър Димитров, кандидат за общински съветник, който беше избран на първия тур. Проверка на полицията показала, че в дома му с село Жабляно от началото на годината са записани не само Карми, но и още 29 души. След разследването миналата неделя, Димитров беше арестуван от пернишката полиция за престъпления против политическите права на гражданите.

„Бях избран за общински съветник с 50 и няколко гласа, не знам. В никакъв случай не съм плащал на хора. Какво за адресните регистрации? Няма адресни регистрации, направени с цел гласуване”, каза Димитров.

„Изяснява се неговата съпричастност по повод изготвени документи за регистрация на лица на територията на община Земен. На един адрес има над 30 лица”, коментира началникът на „Икономическа полиция” към ОДМВР-Перник Кирил Иванов.

При обиска в дома му полицията е открила списък с над 110 лица, парична сума – 30 000 лева, 3000 долара и 9000 евро, както и агитационни материали на името на единия кандидат за кмет в Земен. Открити са и празни бланки за регистрация на лица по постоянен адрес и за гласуване по настоящ адрес. Въпреки тези доказателства, прокуратурата не му е повдигнала обвинение.

Проверката показа, че двамата герои са имали право да гласуват, защото са част от жалбата, подадена в пернишкия административен съд. Той е отменил заповедта за дерегистриране и те са останали в избирателните списъци.

При акция на пернишката полиция в региона бяха задържани още трима души. Сред тях и строителният предприемач Димитър Барбуков.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ