Доц. Киселова: Резултатите от може да се оспорят заради машините! Някои бюлетини са без печат

наталия киселова

Резултатите от балотажите може да бъдат оспорени заради липсата на печат върху разписките от машинното гласуване. Това каза в „Тази сутрин“ по експертът по конституционно право доц. Наталия Киселова.

„Вие броите победителите и победените на балотажите, но ще има допълнителен разговор за това дали има недействителни бюлетини. Част от секционните комисии не са поставяли печати на бюлетините или разписките от машинното гласуване. Това може да създаде основание за оспорване на резултатите“, коментира тя.

„Задължението е, след като се принтира разписката, преди да бъде пусната в кутията, тя да има печат. Ако са без него, са недействителни“, обясни доц. Киселова.

„Тъй като Изборния кодекс не поставя формално изискване колко да са гласуващите, за да е легитимен вота, може да се каже, че дори само кандидатът и неговото семейство да отидат до урните, се приема, че има избран кмет“, каза тя, след като водещият Златимир Йочев попита дали може да се говори за лигитимни избори при елиминирането на машините на първия тур, при скандалите и намесата на ДАНС и при на много ниската активност.

„Големият брой на недействителните бюлетини се дължи на обърквания, фалшификации е проблем и на самите партии, които не си обучават избирателите. За да го преодолеем, не е нужно да се връщаме към ония тип машинно гласуване, което е отречено в целия свят, при който устройството отчита резултатите“, каза пък колегата й доц. Борислав Цеков

„Трябва да видим в малкото случаи, при които се ползват машини в САЩ какви са те. Това са устройства за маркиране на вота. Те разпечатват бюлетината, но в паметта им не се записва нито вотът, нито се брои. После може да има сканиращи устройства, които да броят, за да се избегне наговарянето на членовете в СИК и дават рамо на някого“, коментира доц. Цеков.

Тези машини, които са администрирани от частна фирма, очевидно създават проблеми и има недоверие, каза още той.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ