Ресторантьори в шок! Асен оставя 9% ДДС-то под условие: Изборът е в ръцете на парламента

payimage-593510

Пакетът от данъчни закони бе приет на извънредно заседание на Министерския съвет още ден след приключването на балотажите на местните избори.

Промените обобщи финансовият министър Асен Василев. Той разясни, че след направени предложения от ресторантьорските организации, ДДС-то ще остане 9%, само ако във всички заведения с две, три, четири и пет звезди бъдат въведени ПОС терминали и заплатите се плащат по банков път, като само най-малките ще бъдат освободени от това задължение.

“Да има минимални ставки за персонала – по-високи от минималната работна заплата – за най-нископлатените длъжности да започват от 1000 лева и вървят нагоре, така че да изсветли трудовите дохода. Ако това това бъде прието, тогава може да остане 9% ДДС, като временна мярка, тъй като хазната ще събере повече средства по този начин, отколкото през увеличаване на ДДС-то. Ако не бъде прието, поддържаме 20%. Изборът е в ръцете на парламента – или да приеме пакета за изсветляване, или да приеме 20-те процента”, уточни той.

Василев разясни още, че заведения с под 100 000 оборот ще преминат на патентен данък, като приходите от данък печалба ще отидат директно в общините.

Финансовият министър повдигна завесата и за параметрите в Бюджет 2024. От думите му стана ясно, че в сметката на държавата е заложена инфлация от 4,8%, реален ръст на БВС с 3,2%, като се очакват приходи от 205 милиарда лева.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ