Капитанът на „Измаил“ се върна в Украйна. Корабът остава под арест в Бургас

169945216640916

Капитанът на украинския кораб беглец „Измаил“, който стои арестуван в Бургас – Анатолий Бохатирев, се е прибрал в Украйна. Това разкриха източници от Държавното предприятие „Пристанищна инфраструктура“.

След като на 22 октомври разтовари сол в Бургас, корабът отказа да продължи според указанията на своя собственик и остана в морския град, съобщава Флагман. Той трябваше да отплава за планиран ремонт в Турция, което е видно от данните, заложени в световната система за проследяване на морски съдове. В Бургас обаче „Измаил“ бе застигнат от заповед на Държавното предприятие „Украинское Дунайское параходство“, чиято собственост е, да поеме незабавно към Украйна.

Според информацията на медията, капитанът е отказал да изпълни разпореждането, опасявайки се, че това може да е уловка той и екипажът му да бъдат мобилизирани и пратени на фронта.

По-голямата част от моряците още тогава са решили да се подчинят и се прибраха в Украйна. Липсата на екипаж на борда на „Измаил“ пък даде повод на Морска администрация Бургас да му наложи арест с мотив, че той не е в състояние да плава безопасно. От тогава той стои на 2-ро корабно място, което е в откритата зона за пешеходци на Бургаското пристанище.

Директорът на „Украинское Дунайское параходство“ Дмитро Москаленко призна, че „Измаил“ действително е получил заповед незабавно да отплава от Бургас за Украйна, а не за Турция. Причината обаче не била свързана с войната. В своя публикация във Фейсбук той обвинява досегашното ръководство на предприятието, че планомерно е плячкосвало флота, преди самата фирма да бъде закрита.

В годините на прехода от СССР към украинска независимост корабите били дадени под аренда на частни фирми, които буквално ги унищожили. По договор те трябвало да бъдат върнати в добро техническо състояние. На практика голяма част от тях в момента ставала само за скрап или се нуждаела от сериозен ремонт.

Ситуацията много напомня случилото се с някогашния български гигант „Океански риболов“, чието седалище бе в Бургас. След края на комунизма по идентичен с украинския сценарий неговото ръководство унищожи флота и самата фирма. Като спомен от нея в момента е останала само бившата ѝ сграда и някогашното обслужващо рибно пристанище.

„Измаил“ се е намирал под аренда повече от 10 години, а според Москаленко Украйна е успяла да си го възвърне малко преди корабът да бъде „напълно унищожен“. Капитанът му Анатолий Бохатирев се е върнал в Украйна ден или два след като статията във Флагман.бг предизвика ажиотаж в украинските медии. Дали го е направил доброволно или под натиск не става ясно, но на 30 октомври групата във Фейсбук „Моряки Измаила“ пише, че Бохатирев си е вече в родината.

Статията на медията, описваща митарствата на „Измаил“, предизвика бурна реакция както в самата Украйна, така и в Русия. Очаквано, руските медии използваха случая, за да го включат в обичайната си антиукраинска пропаганда.

В повечето статии се твърдеше, че украинският народ не иска да воюва и е заставян да го прави от „своя режим“. Украинските средства за масова информация пък се разделиха на два лагера. Единият просто препредаде информацията, цитирайки Флагман.бг. Другите се нахвърлиха на българската медия, обвинявайки я, че с тази статия е влязла „в услуга на кремълската пропаганда“работи в услуга на Кремъл.В общия хор се включиха и т. нар. факт чекъри. Това са група от хора, наричащи себе си „проверяващи фактите“, които обществеността никога за нищо не е избирала или упълномощавала, но те сами са се самоназначили за последна инстанция на истината. В своя публикация от 7 ноември т. нар. „факт чекъри“ наричат статията на „Fake новина“.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ