Отварят чувалите с бюлетини във всички секции в Каварна. Нарушенията са скандални

Избори, Бюлетини

Административният съд в Добрич разпореди да бъдат преброени бюлетините от всички 30 секции на територията на община Каварна, подадени на първия тур на местните избори. Делото е заведено по жалби на на Местна коалиция „Българска прогресивна линия” (Левицата – Български възход – ДПС) и кандидати за общински съветници от ПП ГЕРБ. В жалбите се оспорва изборът на общински съветници в морската община.

Председателят на Административния съд Красимира Иванова, която е и докладчик по делото, съобщи за Про Нюз Добрич, че вчера са проверени чувалите с бюлетини от 7 секции. В тях има драстично разминаване с отразеното в секционните протоколи като отчитане на видовете бюлетини. Има много бюлетини със задрасквания, зачерквания, отбелязване на две партии и др. Не е спазен редът за подготовка на чувалите, те са неправилно залепени със съответните ленти. В много чували бюлетините са изсипани общо и за кмет, и за общински съветници. Същото се отнася и за отрязъците от бюлетините – те са сложени в пликовете смесени. Има много недействителни бюлетини, отразени като действителни.

Днес броенето на бюлетини продължава. Ще бъдат отворени чувалите от всички 30 секции, като Иванова ще прецени дали да назначи видео експертиза.

Протоколът с констатациите ще бъде изпратен в Прокуратурата.

Проверката ще продължи в следващите дни.

До 20 ноември Административният съд трябва да се произнесе дали нарушенията са повлияли на вота и са променили резултата. В такъв случай изборите за общински съветници в Каварна може да бъдат касирани.

Припомняме, че бяха касирани изборите за общински съветници в Балчик през 2015 година. Причината бяха грешки при отчитането на действителните бюлетини и при попълването на протоколите в няколко секционни комисии. Нови избори бяха проведени през октомври 2016 г.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ