Аздреева, покорила К2: На 2-3 пъти бях на косъм от смъртта. 80 човека бяха свидетели и се върнаха

силвия аздреева

„Логично за мен беше да се отправя към нещо още по-предизвикателно. А какво по-предизвикателно от най-опасния осемхилядник и най-труден за изкачване – К2. Човек изгражда себе си като характер, когато се предизвиква. Със сигурност трудностите го правят много по-силен. Това чувствам и аз за себе си, планините са много голяма школа и човек учи много от тях. Казвах за К2, че никога няма да посмея да отида там, но започна да ме тегли като предизвикателство“, сподели Силвия Аздреева – българката, която успя да покори един от най-смъртоносните върхове в света – К2.

По думите ѝ успява да контролира негативните мисли и да наблегне на позитивното мислене, въпреки че при изкачването на върхове няма гаранция за нищо.

„Страхувала съм се, но съм решила да поема по този път, предизвикателство е за мен. На К2 изпитах огромни затруднения и изпаднах в много рискови за живота ми ситуации. На 2-3 пъти наистина се спасих на косъм от смъртта. Този връх се опитва да те убие през цялото време. На изкачване върху мен, моя водач и още двама души от екипа ни падна лавина. Това се случи в зоната на смъртта – над 8000 метра. Случи се за секунди, няма време за мислене, животът ти не минава на лента както сме чували. Помислих си, че загивам и това са последните секунди от живота ми“, разказа Аздреева пред Bulgaria On Air.

Около 80 алпинисти са се отказали и са се върнали, щом са видели случващото се със Силвия и останалите засегнати от екипа ѝ.

Подготовката ѝ продължава с месеци и се състои в много тежки тренировки – 5-6 пъти седмично по два пъти на ден, най-вече във фитнес залата. Отделно правя планинско изкачване и планинско бягане, отбеляза Силвия. Цялата ѝ екипировка е с тегло около 18 кг.

„Температурата е смъртоносна, веднага би те убила. Температурите по време на изкачванията бяха минус 20 и минус 35 градуса. Постоянно трябва да бъдеш в движение, за да не замръзнеш. По време на атаката на върха има денонощия, в които не спиш. Липсата на кислород много ми пречи, имах денонощия, в които не бях мигвала за минута. Задушавах се, не можех да спя“, сподели още Силвия пред Мария Константинова.

При изкачването на К2 е почувствала гордост от себе си, че е успяла за пореден път да се справи с предизвикателствата по пътя на върха. „Неописуемо е чувството, че развях българския флаг, че съм българска жена – това е много голяма гордост“, подчерта Силвия. Но допълни, че чувството на страх от предстоящото слизане помрачава щастието много бързо.

„Успяхме да останем около час на върха. На Лхотце и Еверест нямах това щастие. За съжаление, нямахме никакви гледки. Бяхме в облаците, валеше сняг“, уточни алпинистката.

Силвия Аздреева все още е в процес на възстановяване и не се чувства пълноценна от гледна точка на физическото си състояние. Не тренира, единствено е изкачила два пъти Черни връх в рамките на 3 месеца след приключване на последната ѝ експедиция.

„Семейството ми го изживя много тежко, буквално изкачиха върха (К2 – бел.ред.) заедно с мен. Мисля да не им го причинявам повече. Нито един връх, колкото и да е голям той, не си заслужава човешкия живот. Ще се отправя към други предизвикателства, които не са толкова опасни. Следващите цели пак са свързани с любимите планини и Хималаи – през 2024 г. ще заведа група от ентусиасти до базовия лагер на Еверест, за да се потопят в магията на Хималаите“, разкри още Силвия.

За финал тя посочи, че човекът, който я е мотивирал в алпинизма, е покойният Боян Петров.

„Огромен човек, великан! Той показа на всички нас колко непоклатим е човешкият дух, когато си устремен към нещо толкова голямо и опасно. Че няма граници за човешките възможности. Той го показа по велик начин“, подчерта Силвия.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ