Министър Тагарев смълча България: Русия предприема действия срещу свободния трафик в Черно море

payimage-592005

Процедурата за придобиване на 3D радари е в напреднала фаза. Това заяви на полигона „Ново село“ министърът на отбраната Тодор Тагарев, отговаряйки на въпрос на журналисти за напредъка на поръчката за нови трикоординатни радари за въоръжените сили. До края на годината ще отворим финансовата част от офертите, посочи Тагарев, цитиран от БТА.

Министърът на отбраната заяви, че Русия продължава да предприема провокативни действия срещу свободния трафик в Черно море. „Това, което Европейският съюз прави, са действия за повишена бдителност в Черноморския регион. Заедно с нашите съседи Румъния и Турция подготвяме провеждането на противоминна операция, която ще бъде отворена за други наши съюзници. Така ще гарантираме сигурността си по-добре“, припомни министърът.

Тодор Тагарев присъства на днешната демонстрация на оперативни способности за водене на отбранителна операция, на учебния полигон „Ново село“ в рамките на учението Iron Strike – 2023. Учението наблюдаваха премиерът Николай Денков и заместник генералният секретар на НАТО Мирча Джоана.

Министър Тагарев посочи, че военнослужещите са изпълнили своите задачи, поздрави участниците и обяви, че скоро се очакват нови учения.

„Осем съюзника работят заедно на българска територия, готвят се заедно и са готови да възпрат всеки потенциален агресор, да отбраняват нашата страна, да допринасят за нашата сигурност и сигурността на източния фланг на НАТО“, посочи Тагарев.

„Ние сме доволни, че за първи път от почти 20 години членство на България в НАТО, Северноатлантическият съвет в състав посланици прави посещение в нашата страна. Всички те имаха възможност да видят каква е степента на готовност, да поговорят с военнослужещите и да помислят още какво може да бъде направено, за да гарантираме всички заедно още по-добре общата ни сигурност“, отбеляза още той.

Днешните действия на военнослужещите в Ново село бяха наблюдавани от посланиците на държавите, които участват със свои военни формирования в многонационалната бойна група, председатели на парламентарните комисии и парламентарни групи. На демонстрацията присъстваха също началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов, заместник-министрите на отбраната и на външните работи Атанас Запрянов и Елена Шекерлетова, съветникът по външна политика и политика за сигурност към политическия кабинет на министър-председателя Драгомир Заков, както и висши офицери от Българската армия и от структури на НАТО.

Учението се осъществява в изпълнение на плановете за подготовка на многонационалната бойна група, създадена в съответствие с мерките за усилване на възпиращия и отбранителен потенциал на НАТО за гарантиране на сигурността на страните членки от източния фланг на алианса.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ