БСП към министър Цоков: Кодекса на труда го четете като дявола евангелието. Платете на учителите

payimage-582485

„От месец септември досега към нас, в БСП се обърнаха стотици колеги учители, които по различни причини не са получили полагащото им се увеличение. Припомням, че увеличението на учителските заплати беше прието със Закона за бюджета на 29 юли тази година. На 10 август беше подписан Колективен трудов договор за системата на предучилищно и училищно образование, който предвижда увеличение на учителските заплати, както и заплатите на непедагогическия персонал, съобразно увеличението на минималната работна заплата. Увеличението не са получили учители, които са се пенсионирали до 10 август 2023 г., сменили са работата си, включително като са се преместили в друго училище, или такива, които са били назначени на изпитателен срок”.

Това заяви във въпрос към образователния министър Галин Цоков народният представител от „БСП за България” Ирена Анастасова, съобщиха от пресцентъра на БСП.

По думите ѝ това увеличение на трудовото възнаграждение, за което става дума, е за положен труд. Този труд са положили и напусналите по една или друга причина учители. Неизплащането на възнаграждението рефлектира върху размера на пенсиите на тези, които са се пенсионирали или пък на полагащите се обезщетения за тези, които са от други категории.

„За нас това е крайно несправедливо”, посочи Ирена Анастасова и добави: „Потърпевшите учители твърдят, че след многобройни запитвания, МОН е излязло със становище, че не са дължими никакви средства към педагогически специалисти, които след 10 август 2023 г. не са техни служители или пък са на ново място в същата система. Хората се чувстват излъгани и онеправдани, защото са лишени от полагащите им се средства за увеличената заплата, само защото са сменили работните си места, пенсионирали са се или са напуснали системата. Смятаме, че възмущението на тези колеги е основателно”.

По тази причина тя се обърна към министър Цоков с въпроса – какви действия ще предприеме МОН за отстраняване на тази несправедливост.

След като на практика министърът потвърди становището на МОН, заявено вече и пред учителите, народният представител от БСП го репликира:

„След като средствата за увеличение на заплатите на педагогическите специалисти са разчетени в бюджета, би трябвало да стигнат за всички работещи в системата към 1 януари 2023 г. защото увеличението е оттогава. Това означава, че всеки учител и непедагогически специалист, който е бил в трудово-правно отношение към 1 януари, независимо от това, че към 1 август вече е с прекратено трудово правоотношение, има право да потърси изплащане на полагащото му се увеличение на основание цитирания анекс”.

Ирена Атанасова бе категорична, че Кодексът на труда точно и ясно урежда момента, в който влиза в сила и действа Колективният трудов договор. „Текстът на чл. 54, ал. 1 от Кодекса на труда регламентира, че колективният трудов договор влиза в сила от деня на сключването му, доколкото в него не е уговорено друго. Именно датата 1 януари 2023 г. е другото, което са договорили страните в анекса към КТД. Това означава, че поради обратното действие – всички учители и непедагогически специалисти, включително и тези, с прекратени трудови правоотношение към момента на сключване на анекса, но били в трудовоправни отношения към 1 януари до датата на прекратяване на своите трудови договори, независимо от причината за това – имат правото да получат договорения размер на възнаграждението”, подчерта народният представител от БСП.

Тя още веднъж изрази недоумението си от становището на МОН, че не съществува правна възможност за лицата с прекратени трудови правоотношения до момента на определяне и договаряне на новите работни заплати – да получат разликата от увеличението на индивидуалните си работни заплати за минал период от време.

Ирена Анастасова, която е дългогодишен директор, подчерта, че такива ситуации е имало и в годините назад. „И това вече ви го казвам като директор, който се е сблъсквал с такава ситуация. Винаги съм решавала този проблем по начин, който съм считала за законен и съм изплащала със задна дата, независимо, че колегите вече са напуснали. Имала съм финансови проверки и никой проверяващ не е констатирал, че това е незаконно. И сега има директори, които са изплатили това увеличение със задна дата”, посочи тя и добави: „Май вече и Кодекса на труда четем като дявола евангелието”.

„Затова аз от трибуната на НС съветвам всеки потърпевш учител или непедагогически специалист да се обърне към директора на съответната образователна институция и да поиска доброволно изплащане на увеличението, което му се полага. Ако това му бъде отказано – да се обърне към съда и съгласно чл. 358, ал. 1, т. 3 от Кодекса на труда, да търси неизплатеното си трудово възнаграждение в договорения увеличен размер”, заяви от парламентарната трибуна Ирена Анастасова.

И се обърна към образователния министър: „Тогава ще сте принудени да изплатите полагащото се. Така че по-добре Вие и синдикатите, защото те са на категорично различна позиция от МОН, е добре да седнете, да намерите диалог, да уеднаквите позицията си. Тази позиция е ясна и е в полза на учителите – не ги принуждавате да водят стотици дела, които несъмнено ще са в тяхна полза”.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ