Голям капан! Експерти с тревожно предупреждение: Бюджет 2024 ще нанесе щета. Опасен е

левон хампарцумян

Вдигането на данъците е опасна мярка, според анализаторите. По-висока минимална работна заплата, по-ниска инфлация в края на следващата година и ръст на икономиката предвижда Асен Василев за следващите 12 месеца. Във финансовата рамка са предвидени и повече капиталови разходи, които да финансират ремонти и инфраструктурни проекти.

Според експертите мерките, заложени в бюджета, са спорни.

„Няма политика, това са някакви планове, някакви странни идеи, събирани през годините, които сега ще се реализират“, коментира бившият зам.-министър на финансите Любомир Дацов пред Bulgaria On Air.

Вдигането на данъците за бизнеса е една от основните теми в новата финансова рамка. Това обаче крие рискове.

„Много ръкопляскат и си мислят, че ще вземат едни пари, а всъщност това ще натовари бизнеса. Ти си подриваш конкуренцията, което беше едно от най-добрите неща“, смята Дацов.

Като неефективна мярка определи новите данъци и финансовият анализатор Левон Хампарцумян.

„Част от тези нови данъци няма да имат ефект, защото ще харчим повече за поддръжка. „Бонус-донос“ е глупава мярка, приходът ще бъде мизерен“, прогнозира Хампарцумян.

Бюджетът ще нанесе и политическа щета върху правителството, смятат експертите.

„Ако погледнем политически, това създава неудобства, защото ще излезе, че имат провал в събираемостта, а те твърдят обратното“, посочи Дацов.

Бюджет 2024 предстои да бъде разгледан от Съвета за тристранно сътрудничество, както и от партиите в парламента, преди да влезе официално за обсъждане в парламента. Асен Василев предвижда това да се случи на 22 ноември, за да може новата финансова рамка да влезе в сила от първи януари.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ