Осмокласник от Варна със злато от Международната олимпиада по астрономия в Китай

0e7682198e66754d62e69a85b7562ca5-observatoriq-varna

Българският ученически отбор по астрономия е спечелил шест бронзови, един сребърен и един златен медал на Международната олимпиада по астрономия, която се е провела в Китай. Това съобщи за Радио Варна Антоанета Бончева, преподавател към Народната обсерватория с планетариум „Николай Коперник“ в морската столица.

Златният медал е завоюван от Светослав Арабов, осмокласник от Математическата гимназия във Варна. Носителите на медалите имат възможността по-лесно да влязат в престижни университети в Америка и Европа. Приемът там е по-лек, обясни Бончева, тъй като се вижда интересът им към науката.

Три са кръговете в Международната олимпиада по астрономия. В първия участниците решават теоретични задачи. Вторият кръг е наблюдателен – в него трябва да намерят определени обекти в небето, а третият, практически, наподобява работата с телескоп, обясни Антоанета Бончева.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ