МВР министърът към колегите си в НС: Бихте се изгубили в парка, а говорите за охрана на границата

payimage-603923

Депутати, които биха се изгубили в Южния парк, си позволяват да говорят за спиране на нелегалната миграция от Турция и охраняването на границата – това обобщи вътрешният министър Калин Стоянов.

Той пристигна в парламента за вота на недоверие срещу правителството заради политиката му в сферата на националната сигурност и отбраната. В началото опозицията атакува основно военния министър Тодор Тагарев заради некомплекта в армията и помощта за Украйна. В мотивите обаче има 3-4 изречения за бежанския натиск от Турция, както и за политиката на кабинета „Денков“ в сферата на енергетиката, предава 24 часа.

„Надявам се, че тези три изречения не са написани от хора, които не знаят къде се намира държавната граница, но съм сигурен, че са написани от хора, които ако ги пуснем в Южния парк, може да се загубят, а обясняват за държавна граница, охрана, начин на охрана, ремонти и автомобили“, каза Стоянов от трибуната на Народното събрание.

„Сериозен елемент от неспособността да се гарантира националната сигурност на страната са недостатъчните мерки по ограничаване на нелегалната имиграция, особено на фона на прогнозите за възможно рязко нарастване на потока вследствие на новия конфликт между Израел и „Хамас“. Некачествено построената ограда на българо-турската граница от правителството на ГЕРБ е компрометирана и не се приемат нужните мащабни действия за нейното укрепване. Не се назначават и планираните 1200 гранични полицаи, за което има осигурен ресурс. Затова и не е изненада, че независимо издигането му във водещ национален приоритет на правителството, членството в Шенгенското пространство днес е също толкова далеч, колкото при формирането на този кабинет“, гласят критиките на опозицията, описани в мотивите на вота на недоверие.

През август е бил отчетен най-висок натиск на границата за 2023 г., а приз септември се отчита спад. През юни и юли е е имало по около 1500 опита за нелегално минаване на границата, след засилване на охраната с 30% и работа съвместна работа с турските власти, през септември става въпрос за по 300-400 опита. Министърът подчерта, че традиционно септември и октомври са най-натоварените месеци в това отношение.

„Тези, които са хванати в София, са преминали, но те са хванати във вътрешността на страната. А ако не е, е хванат на българо-сръбската граница“, обясни Стоянов.

От началото на 2023 г. до ноември има 174 хиляди опита за незаконно минаване на границата. 1430 чужди граждани са задържани на входа. Това е с 32% по-малко спрямо миналата година. На изход са задържани 2246 души, което е с 45% по-малко от 2022 г.

За подобряване на сигурността МВР засилва комуникацията си с турските партньори, което е довело до два пъти по-малко опити за преминаване на границата. Предстои засилване на контактите и със Сърбия.

„Отслабването на натиска е резултат от новата организация на работата на българската гранична полиция и засиленото присъствие на полицейски служители на първа и втора линия“, каза Стоянов.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ