Убийцата Ивет Стайкова целуна ръката на другата си баба в съда. Хвърли се в прегръдките ѝ плачейки

ивет стайквоа

Драматична сцена като от филм, но не режисирана, а реална, се разигра на поредното заседание срещу 19-годишната Ивет Стайкова, подсъдима за убийството на баба си актрисата Виолета Донева. Днес беше разпитана другата й баба – майката на майка й – Севдалина Илиева. В края на разпита възрастната жена, която трудно се придвижваше, попита съдията Милен Михайлов дали може да хване ръката на внучката си. Той й разреши. В този момент, плачейки, Ивет се хвърли в прегръдките на баба си.

– Как стигнахме дотук?, попита я жената, докато я целуваше, а от очите й капеха сълзи.

– Бабо, бабо!, повтаряше тийнейджърката. На раздяла й целуна ръката.

Всъщност делото постепенно се превръща от процес за убийство в нагледен урок как дрогата унищожава живота не само на този, който приема наркотиците, но и на всички негови близки.

Беше отлична ученичка, умна, интелигентна, възпитана, слънчево дете, къде отиде това дете, изрече Севдалина Илиева. Последната среща между двете е на 9 август миналата година, когато момичето си тръгва от дома на баба си след „ужасен скандал“. По това време Ивет живее при баба си Севдалина Илиева. Всъщност живее е силно казано, защото момичето почти не се прибирало. Към се 17 часа на 9 август 2022 г. се обадило по телефона на баба си, за да каже, че ще се прибере, за да вземе дрехи. Възрастната жена я помолила да си дойде, за да поговорят. Ивет се прибрала малко преди 23 часа.

От вратата гледаше странно, все едно не съм аз, а някой чужд човек. Влязохме в хола, предложих й да поговорим. Бях потресена от това, което виждах. Тя ме гледаше сякаш не ме познаваше. Започна скандал, каза много неприлични думи. Удари ме, блъсна ме. Разтърсих я, казах й: Срещу теб стои баба ти. Тя ме блъсна пак, крещейки: Махай се. Понеже ходя по-бавно, ме избута към вратата. После я блъсна. Не бях изплашена за живота си, а ядосана в какво се превърна моето дете, описа последната има среща Севдалина Илиева.

На следващия ден Ивет й написала есемес, за да я попита как е. Баба й отговорила, че ако се върне в нейния дом, иска да се лекува. Повече не е я видяла, но се чували по телефона. Препоръчала й да отиде при майка си или при баща си, но Ивет й отговорила: „Какво да правя там?“

Семейството на Ивет разбрало, че момичето взима наркотици през 2017-а. Всички й говорили. „Чудехме се какво да направим, но разчитахме много на д-р Петър Василев (б.р. това е психиатърът, който в продължение на три години е провеждал сеанси с Ивет. Целта им била да я мотивира да се лекува. Той също беше разпитан днес на делото.)

Тогава започнала и промяната в характера на Ивет, боядисала си косата в лилаво, започнала да се кара с близките си, отговаряла им: „Така искам, така ще направя“. „Нещата тръгнаха надолу“, описа ситуацията баба й.

На 29 юли 2022 г. Ивет се обадила на баба си, за да й каже, че няма къде да живее. „Оставам на улицата“, обяснила тогава тя. Дотогава за известно време била на квартира. Възрастната жена й казала да отива при тях, а дядо й я предупредил „да се прибира навреме и никакви наркотици“ . На следващата вечер към 21 часа Ивет пак се обадила. „Бабо, вземи такси и ела, аз съм на едно ужасно място“. Оказала се в болницата за психично здраве на Сточна гара. На 1 август вече била в дома на баба си и дядо си, но веднага излязла да види приятелите си и вечерта не се прибрала. „Нито веднъж не се прибра за дълго, хапне и веднага излиза“, разказа баба й.

Съдът, както й адвокатите, питаха баба й дали ставала агресивна. Тя описа случки, за които вече разказа и майка й. На 25 май м.г. например искала да скача от балкона заедно с майка си. На 28 май пак имало голям скандал. Биела майка си.

По думите д-р Петър Василев майката на Ивет била много разтревожена за състоянието на детето си. Той обаче не говорел с момичето за наркотици, а целта му била да я мотивира за лечение.

В онзи момент тя не можела да влезе в болница, защото била много зависима, а оттам идвали и психичните й проблеми.

Източник: 24 часа



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ