ГЕРБ и ДПС поставили няколко условия на Асен Василев, той клекна: Обещавам! Няма повече да…

йордан цонев, деси ататанасова, теменужка петкова

ГЕРБ и ДПС ще участва в кворума в сряда, но срещу определени условия. Това заявиха председателят на парламентарната група на ГЕРБ Десислава Атанасова, зам.-председателят на ДПС Йордан Цонев и министърът на финансите и съпредседател на ПП-ДБ Асен Василев пред журналисти. Те дават изявление в Народното събрание, предава 24 часа.

„Условията са следните: първата тема беше дерогацията на „Лукойл“, втората – Закон за държавния бюджет, трета тема – демонстрация на евроатлантическото мнозинство“, обясни Атанасова.

Тя каза, че получили уверение от колегите от ПП-ДБ в лицето на Асен Василев, че занапред няма да има случаи, в които тяхната парламентарна група ще гласува заедно в различно мнозинство с „Възраждане“, БСП и ИТН.

От нейните думи стана ясно, че са се разбрали дерогацията да бъде отменена в две стъпки: от 1 януари спиране на квотите за износ, а от 1 март окончателната й отмяна.

„За този преходен период се разбрахме единствено и само да няма сътресения на пазара финансови, а именно тези щети от повишение на цената на дизела и бензина да бъдат приети от българските граждани“, добави тя.

„ГЕРБ постави условие проходите да бъдат направени по-реалистично и в тази връзка ще бъдат намалени с 2,4 млрд. лв., точно толкова, колкото е планираната вноска за таксата за газа. Второто условие беше да има списък с национални приоритетни инвестиционни обекти и в него ще бъдат включени магистрала „Струма“, пътят Плевен-Русе, магистрала „Хемус“ и други обекти. ДПС пък постави такъв приоритетен списък за инвестиции в общините“, обясни председателят на бюджетната комисия Йордан Цонев.

Он неговите думи стана ясно, че тези два списъка ще бъдат уточнени между първо и второ четене и ще бъдат неразделна част от бюджета, подсигурени със съответния ресурс.

„Капиталовата програма става от 12 на 10 млрд. лв., достатъчна да покрие всички тези изисквания и да помогне икономиката на страната да не влезе в рецесия“, допълни той и каза, че също така се прецезирали тавана на поемането на дълг с почти 1 млрд. лв., така постигнали съгласие за рамката и за капиталовите разходи на държавния бюджет, който ще бъде внесен следващата седмица.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ