Нургюл Салимова изведе България до нов успех на Европейското. Вече сме 2-ри в първенството

нургюл салимова

Националният ни отбор за жени постигна победа над изключително силния тим на Азербайджан в 6-ия кръг на европейското отборно първенство по шахмат в Будва, предава Стандарт.

Българките надиграха с 2,5:1,5 поставения под номер 2 отбор на азерките и излязоха на второ място в класирането с 10 мач-точки, на една зад лидера Франция.

Ключов за победата над Азербайджан беше успехът, който постигна на втора дъска Нургюл Салимова над Улвия Фаталийева. В маратонска партия, продължила 84 хода, Салимова стигна до победа с черните фигури.

Българката имаше предимство през цялата втора половина на партията, но Фаталийева не се отказа чак до момента, в който остана с три пешки по-малко в ендшпила.

На останалите три дъски българските шахматистки направиха ремита. На първа с белите фигури бившата световна шампионка Антоанета Стефанова подели точките с най-силната азерска шахматистка Гюнай Мамадзада.

На трета дъска, също с белите, Виктория Радева направи реми с Ханим Балажайева. На четвърта дъска с черните Гергана Пейчева също раздели точката с Гюлнар Мамадова. В днешния 7-ми кръг България ще играе с лидера в класирането Франция.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ