Опасно време сковава България: Висок риск от наводнения, вятърът ще се усили до ураганни стойности

вятър, време

Подробности за тази вечер и утре

До полунощ очакваме синоптичната обстановка над Източна България да се усложни, прогнозират метеоролозите от Meteo Balkans. Валежите там ще са придружени от силни пориви на вятъра. Ще има условия и виелици над Централния Балкан и Шуменското плато. Очакваните пориви на вятъра на нос Емине и Калиакра, ще надминат 80-120 км. /час. Силни ветрове се очакват и над района на Сливен, като там вятърът ще се прояви и като Бора. На вр. Ботев поривите на вятъра ще надминат 130 км. /час.

Поради очакваните силни пориви на вятъра над Източна България. През следващите часове се очакват материални щети, като паднали дървета и клони, възможни са и щети по сгради и прекъсвания на електрозахранването.

Над Югоизточна България валежите ще са от дъжд, като се очаква те да са значителни по количества. Според регионалните модели, има вероятност до сутринта на 19-ти ноември, валежите да достигнат 80-100 л. /кв.м. Това в комбинация със силният северен вятър по крайбрежната ивица, като ще се образуват и големи вълни – до 5-6 бала.

Висок риск и от наводнения в района на Варна, Синеморец, Ахтопол, Царево, Лозенец, Китен и Приморско!

През нощта срещу неделя над западните и централни райони облачността ще се разкъса и ще намалее до ясно време. Най-късно над Югоизточна България, но ще се задържи ветровито. Над цялата страна ще продължи да духа силен северозападен вятър и ще застудява. В Източна България вятърът ще се ориентира от север и ще се усили до ураганни стойности.

През деня валежите над цялата страна ще спрат и облачността ще се задържи разкъсана. Северозападният вятър ще е в процес на спиране, най-късно по Черноморското крайбрежие.

Минималните температури ще се понижат и ще са между минус 1°С и плюс 3°С. В котловинните полета и планинските райони ще са по-ниски – до минус 2°С.

Минималните температури ще се понижат и ще са между 1°С и 5°С. Максималните в страната – до 7°С.

Времето в София

През деня в неделя валежите постепенно ще спрат, но ще се задържи предимно облачно. Ще бъде ветровито. Ще духа силен северозападен вятър. Очакваните минимални температури ще са между минус 2°С, като максималните ще са почти без дневен ход – до 2-3 °С.

Времето по планините

Ще преобладава разкъсана облачност. Вятърът ще се задържи силен от северозапад. През деня ще преобладава разкъсана облачност. Максималните температури на височина 1200 метра ще достигнат стойности между 2°С, на 2000 метра – около минус 4°С.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ