Историческата титла е на ръка разстояние: Пета поредна победа за българските шахматистки

нургюл салимова

Националният отбор на България по шахмат за жени постигна пета поредна победа на европейското отборно първенство в Будва и с 14 мач-точки се доближи максимално до спечелването на първа титла в историята, пише Тема Спорт. В предпоследния осми кръг на шампионата българските шахматистки спечелиха с 2,5:1,5 точки срещу Полша.

Успехът гарантира медал на българките, но те ще трябва да играят на същото ниво и в понеделник, за да грабнат трофея.
Съперникът на България в днешния девети кръг ще бъде Грузия. Както и при успеха над Франция, България отново успя да поведе с 2:0 след победи над играещите с белите фигури Нургюл Салимова и Белослава Кръстева.

Така България трябваше да се пребори само за още половин точка в партиите между Моника Соцко и Антоанета Стефанова на първа маса и Йоланта Завадска и Гергана Пейчева на трета. Тя бе подпечатана от Стефанова, която в малко по-изгодна позиция реши да форсира трикратно повторение, което да донесе нужното реми.

В последната завършила партия Пейчева се бори до самия край, но в топовен ендшпил отстъпи пред Завадска, което обаче вече бе без значение.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ