КНСБ с унищожителна оценка за Бюджет 2024: Рядко финансови министри са си позволявали това

payimage-593509

КНСБ оценява внесения Бюджет 2024 като „напрегнат“, особено в приходната част. Рядко финансовите министри са внасяли подобни приходи в бюджета, разкритикува президентът на синдикалната организация Пламен Димитров на пресконференция.

От КНСБ са на мнение, че 3% дефицит в бюджета са защитими. В разходната част 4,8 млрд. лв. повече в бюджета изпълняват ангажиментите на правителството за отделно социално уязвими категории. Като цяло в разходната част на бюджета КНСБ не виждат някакви сериозни сътресения. Димитров е песимист, че капиталовата програма през настоящата година ще бъде изпълнена.

За КНСБ разходът за заплати е проблемният разход.

Ръстът за заплати не е 2 млрд. лв., а ръстът, който се очаква и е заложен в реда за възнагражденията, нараства с 1 млрд. и 400 млн. лв.

Увеличението на заплатите за учителите не е такова, каквото трябва да бъде, изтъкна президентът на КНСБ.

Позитивното в Бюджет 2024 според КНСБ е извеждането на вътрешното търсене като формиране на икономическия растеж, намаляването на безработицата, нарастването на минималната работна заплата, осигурените средства за намаляването на диспропорциите във възнагражденията, допълнителните средства в бюджета за сектор „Култура“, увеличението на максималния осигурителен доход, ръстът на пенсиите и допълнителните 15 млн. лв. за активна политика на пазара на труда.

Притесненията на КНСБ в бюджета: липсващи средства за увеличение на заплатите във висшето образование, липсват 185 млн. лв. за увеличение на заплатите в психодиспансерите, центровете за кръводаряване, РЗИ-тата, центровете за спешна медицинска помощ, няма средства за работещите в училищното и детско здравеопазване, няма заделени пари в бюджета за агенциите, свързани със земеделието, в сектор „Транспорт“ липсват средствата (около 30 млн. лв.), които синдикалната организация иска да види, под въпрос са увеличението на заплатите в БДЖ и Национална компания „Железопътна инфраструктура“, (НКЖИ), няма пари за енергетиката и ЕРП-тата.

Пламен Димитров е убеден, че БВП отново ще бъде ревизиран нагоре. Оценките на синдикалната организация са, че най-вероятно ще се видят поне още 2 млрд. лв. към БВП. За КНСБ бюджетът не изглежда неизпълним по отношение на събираемостта на неговите приходи.

Димитров посочи, че дори да се изпълнят над 200 млрд. лв. БВП за 2024 г., това ще означава нарастване от 12 млрд. лв. за БВП, които за синдикалната организация са нещо, което ще се случи благодарение на инфлацията. За КНСБ малко над 6 млрд. лв. увеличение на данъчните приходи при равни или други условия и при увеличаване на доходите е в рамките на очакваното, предава Лупа.

КНСБ са притеснени от приходите като цяло и от заложените почти двойни приходи в европейските средства.

Въпросът е дали ще успеем и да получим европейските средства от европейските програми и средства – Плана за възстановяване и устойчивост и териториалните планове, коментира Пламен Димитров.

В заключение президентът на КНСБ Пламен Димитров посочи, че Бюджет 2023 ще бъде изпълнен така, както е заложен и отново ще се стигне до по-малък дефицит от планирания.За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ