Тагарев призна: Директно или заобиколно, 50% от продукцията на оръжейните ни заводи е за Украйна!

тодор тагарев

Директно или по заобиколен път в Украйна отива над 50% от производството на българските оръжейни заводи. Това обяви пред Financial Times министърът на отбраната Тодор Тагарев, пише „Сега“. По оценки на българските власти страната ни произвеждат около 40% от патроните и снарядите, които Украйна използват против руската армия. България е една от малкото страни, където продължават да се произвеждат боеприпаси по съветски образец и това я прави незаменим доставчик за Украйна, отбелязва вестникът.

Значителна част от доставките се пада на компанията „Емко“ на Емилиян Гебрев. FT припомня, че през 2015 г. два пъти са се опитали да го отровят с вещество, приличащо на новичок. „Първият взрив в склад на „Емко“ е още през 2011 г., след това има още няколко диверсии, включително и след началото на войната в Украйна – миналата година огромен пожар избухва в завода в Карнобат“, разказва Гебрев пред FT. Гебрев отбелязва, че „в над дузина от случаите, свързани с терористични актове и шпионска мрежа на Русия в България никой не е привлечен към отговорност“.

„Разследванията или са спрени, или буксуват, никой не е предаден на съд“, казва той. Според него „след краха на съветския режим България твърде много се отпусна, създавайки удобна среда за агентите на ГРУ, които могат да действат свободно“.

Български чиновник потвърждава думите му: „Руснаците много се интересуват от нашите оръжейни предприятия и хората, които ги ръководят. Въпросът е как властите могат да ги защитят. Халтурните разследвания и унищожените доказатества са проблем. Кой ще разследва дейността на прокурорите?“

Новото правителство, дошло на власт през май, прати главния прокурор в оставка и инициира реформа, която трябва да усложни прекратяването на делата срещу корумпираните и организираната престъпност, пише FT.

„Но заплахите от страна на Русия ознават, че трябва да се предприемат нови мерки, както на национално ниво, така и на ниво на НАТО“, смята Гебрев.

И докато вниманието на страните от НАТО и световните медии вече е приковано към борбата с дефицита на 155 мм снаряди, които се ползват от предоставените на Украйна западни оръжия, огневата мощ до голяма степен продължава да се определя от артилерията и танковете съветски образец. „Емко“ е една от малкото компании, произвеждащи 125 мм танкови снаряди извън пределите на Русия. Това може би обяснява опитите на руските спецслужби да саботират нейното производство.

България е и крупен производител на автомати „Калашников“ и патрони към него, припомня FT.

Сарафов поиска Русия да ни предаде трима офицери от ГРУ, обвинени в отравянето на Гебрев

Българската прокуратура официално е поискала от Москва да ни предаде трима руски офицери, служители на Главното разузнавателно управление (ГРУ), обвинени, че са отровили оръжейния търговец Емилиян Гебрев, сина му Христо и производствения директор на фирмата им “Емко” Валентин Тахчиев през 2015 г., съобщава „24 часа“.

Други шестима руски разузнавачи също задочно са обвинени, че в продължение на 10 години са взривили четири оръжейни склада у нас, в които се е съхранявала продукция, предназначена за Украйна и Грузия.

Искането за принудително довеждане на тримата офицери от ГРУ е отпреди по-малко от месец, тоест в мандата на и.ф. главния прокурор Борислав Сарафов, научи “24 часа”. Това е първият опит руснаците да ни бъдат предадени, макар че те са задочно обвинени от началото на 2020 г. Разследвани са за опит за убийство, като делото се води от Софийската градска прокуратура. По него не е установена българска следа.

Обвинението е, че в периода от 28 април до 4 май 2015 г. в София са опитали умишлено да умъртвят Гебрев, сина му и Тахчиев по начин и със средства, опасни за живота на мнозина, като деянието е извършено чрез интоксикация с неидентифицирано вещество с фосфороорганичен характер. Градската прокуратура чрез Върховната касационна (ВКП) е изпратила молбата за правна помощ до Москва. До момента отговор няма.

За отравянето обвинените са Сергей Федотов, Георги Горшков и Сергей Павлов. По-късно групата за разследваща журналистика “Белингкат” освети, че това са псевдонимите на Денис Сергеев, Егор Гордиенко и Сергей Лютенко от ГРУ.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ