Вътев вбеси народа: Слезте на земята и спрете да ламтите за пари! Вдигнете производителността

payimage-596479

Озадачен съм за какво става дума, тъй като индикативният график за разплащанията е качен, известен е. За първа година ние нямаме история назад, с която да сравним как се случват новите 50 мерки. Досега бяха 30, а сега са 50, е цялата система за разплащане е доста по-усложнена и административно, и от гледна точка на самите стопани като заявления. Това каза министърът на земеделието и храните Кирил Вътев пред журналисти преди началото на пресконференцията в БТА на тема „Да се противопоставим на унищожаването на нашето млечно животновъдство и оранжерийно зеленчукопроизводство“.

Той припомни, че при идването на правителството на власт през юни е имало голямо забавяне и е направено всичко възможно да се навакса. Всички разплащания, които са поети като ангажимент по Меморандума, подписан на 20 септември т.г., са направени, каза той.

„Наложи се да правим много сложни анализи, да разгледаме изключително внимателно структурата на стопанствата и на тази база направихме модулация, така че най-малките да получат най-високи ставки, средните – по-малки, а най-големите – най-малки“, посочи Вътев.

Той заяви, че желанието на животновъдите ставките по преходна национална помощ и по обвързано подпомагане да се върнат на миналогодишните нива не е възможно, защото такава е цялата политика на ЕС. „Това важи за всички страни от ЕС, България не е изключение. Хубаво е, когато искаме нещо, да знаем, че има правила, закони, регламенти“, коментира аграрният министър.

Той допълни, че много иска да види пазарните дялове на производителите, които искат още. „Най-важното е какво произвеждаме за потребителя“, подчерта той.

Относно ставката по „де минимис“ Вътев обясни, че тя ще стане ясна, след като приключи подаването на заявленията и се види между колко производители ще трябва да се дели бюджетът.

На въпрос защо едни и същи пет организации недоволстват и заплашват с протести, министърът заяви, че им е казал всичко, каквото има, и е „време да слязат на земята, да спрат да ламтят, а да си вдигнат производителността“. Според него всичко се основава само на искане за пари.

Животновъдните организации, които в момента дават пресконференция в БТА, и се канят да протестират в четвъртък, 23 ноември, са Обединени български животновъди (ОБЖ), Национален съюз на говедовъдите в България (НСГБ), Институт на жените фермери, Съюз на животновъдите в България, Асоциация на биволовъдите в България (АББ). Към тях са се присъединили и от Национална асоциация на оранжерийните производители (НАОП).



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ