Убиецът на Ферарио Спасов бяга зад граница? Прокурори се радват на щедри ,,дарения“

Начо Пантелеев

Бягство в Англия подготвя циганинът Начо Пантелеев, който блъсна и уби в жестока катастрофа футболния треньор Ферарио Спасов. Проверка на ,,Уикенд“ показа, че майката на Пантелеев – Гина, е собственик на къща в лондонско предградие, където той необезпокоявано може да се скрие.

Напук на всякаква логика, 24-годишният джигит така и не е арестуван след кървавият инцидент. Според прокурорите, наложената му мярка „подписка”, е напълно достатъчна. Начо бил обещал тържествено да изчака у дома си в Лясковец старта на делото за катастрофата. Дали обвинителите са повярвали на мургавия апаш или са стимулирани, само може да гадаем.

Според слухове в градчето, за свободата на убиецът са платени поне 10 000 лева. Парите едва ли са проблем. В Лясковец е обществена тайна, че кланът Манджите, както са известни Пантелееви, се занимава с джебчийство.

От години жените във фамилията са постоянно „на работа” в Западна Европа. Огромните къщи и скъпи коли на техните безработни съпрузи в махалата са видимите резултати от командировките в чужбина. За да не си пъхат носа около богатството на Пантелееви, доста полицейски началници и прокурори се радват на щедри дарения. В замяна те разпъват мощен чадър над циганския клан.

Убиецът Начо Пантелеев не за пръв път минава между капките. Преди няколко месеца при обиск на улицата ченгета откриват у него плик с марихуана. Според оперативна информация, Пантелеев носел дрогата на свои клиент. Прокурорите обаче се смиляват над него и му повдигат възможно най-лекото обвинение, че наркотикът е за лична употреба. Така вместо престой в пандиза, Начо почти сигурно ще се размине само с административно наказание.

Такава санкция му е наложена, след като блъска стълб в центъра на Лясковец и само по чудо не убива минаващите наблизо пешеходци. Преди катастрофата, мургавия наглец повече от половин час фучи с мощен джип по улиците на градчето, но полицейските патрули се правят на разсеяни. Хора от Лясковец разказват, че униформените и преди са си затваряли очи за дрифтовете на циганина.

Подобна милост Начо едва ли ще получи за катастрофата, при която уби Ферарио Спасов. Заради общественият натиск, случаят бе прехвърлен от Велико Търново в Ловеч, а тамошните прокурори обещаха да разследват обективно случилото се миналата събота.

Малко след 16 часа колата на Ферарио Спасов е ударена отзад от мощния „Мерцедес C63 AMG” на Начо. Въпреки мокрия път циганинът се движи с над 150 километра в час и постоянно прави рисковани изпреварвания. При една от маневрите късметът му изневерява и помита движещата се пред него кола на футболния треньор.

След удара голфът на Феро се разцепва на две, а той загива на място. Пантелеев и съпругата му се отърват само с леки наранявания. Пристигналите на място ченгета откарват убиеца за преглед в болница и междувременно уведомяват прокуратурата във Велико Търново, очаквайки заповед да го арестуват. Такава обаче изобщо не е издадена. Наблюдаващият прокурор Йордан Кожухаров дори не си прави труда да поиска отнемане на книжката на убиеца, каквото е законовото изискване.

Грешката е поправена едва след като случаят се появява в медиите. След намеса на главния прокурор Борислав Сарафов разследването е преместено от Велико Търново в Ловеч. В опит да потушат скандала, пред телевизионните камери заваляха обещания, че случаят ще се изясни максимално бързо, а милост към самозабравилия се джигит няма да има. Тъй като пробите за алкохол и наркотици на Пантелеев са отрицателни, той може да получи от 3 до 8 години затвор. Стига да изчака у дома си делото.

Шансът за това обаче не е особено голям, подозират ченгета в Лясковец. Според слухове в града, убиецът нямал никакво намерение да попада зад решетките и съвсем скоро ще изчезне в чужбина. С наложената му мярка „подписка” това е напълно възможно. Да уточним – тази мярка не предполага той да се явява всеки ден в районното. При нея се разчита, че обвиняемият доброволно ще си стои на домашния адрес. Задължения за контрол дали това е така, полицията няма.

Забраната на Начо да напуска България също е лесна за преодоляване, разясняват юристи. Тя може да се заобиколи, ако убиецът мине границата с Румъния, където е честа практика митничарите само формално да гледат личните карти на напускащите българи. Веднъж преминал в северната ни съседка, за Начо няма никакъв проблем да продължи с кола или самолет към Западна Европа. Все пак името му не е в списъка с издирваните лица и няма причина ченгета или митничари да го задържат.

Източниците ни твърдят, че къщата на майка му Гина в лондонското предградие Дагенъм вече е приготвена. Имотът от години е база за бригадите джебчийки на Манджите, който вършеят из Англия. Мургавите крадли ползват за прикритие фирми за почистване, чиито собственици през годините са Начо и майка му Гина. Докато дойде момента за бягство, Пантелеев играе ролята на примерен гражданин. В понеделник заедно със своя адвокат убиецът върна книжката си в полицията във Велико Търново.

„Голяма трагедия, съжалявам”, промълви джигитът със сведен в земята поглед. Неговия адвокат обясни, че заради получените наранявания при сблъсъка, Пантелеев още е неадекватен и не си спомня нищо. Явно не напълно, щом е успял да изтрие от Фейсбук десетките клипчета, които показват как върти гуми и форсира мощно „Ауди” на оживена улица в Лясковец. Както и видео как шофира луксозния си автомобил с 268 км в час.

Според хора от Лясковец, още преди катастрофата, Пентелееви кроят планове да се изселят за постоянно в Англия. Преди няколко месеца ти продават и палата си в градчето. Това от своя страна обезсмисля проверката на имотното им състояние, която прокуратурата най-сетне се сети да прави. Резултатът от нея е предизвестен. Справка на установи, че убиецът няма абсолютно нищо на свое име у нас. Дори и лъскавият „Мерцедес”, с който премаза Ферарио Спасов, се води на името на негов роднина. Така циганинът няма как да бъде принуден да плати и огромната кръвнина на роднините на Спасов след края на делото.

Източник: narod.bg, Уикенд



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ