Докато пенсионерите вият от глад, Асен си хвали бюджета: Постигаме трайно увеличение на пенсиите

payimage-591039

Бюджетът постига трайно повишаване на пенсиите. По предложение на Министерството на труда и социалната политика се вдигат вдовишките пенсии за най-уязвимите самотни пенсионери. Това каза министърът на финансите Асен Василев по време на обсъждането на проектобюджета на Държавното обществено осигуряване на тристранката.

Новият размер на минималната заплата догодина ще е 933 лв., ако депутатите приемат проектобюджета. В Черна гора тази година тя е 1042 лв., а в Северна Македония е 946 лв. сега, в Сърбия тя е 1070 лв. Това са държави с по-малък БВП на глава от населението у нас, а в Румъния е 1296 лв. От всички наши съседи държави ние сме на опашката. Длъжни сме да не позволяваме да се оформят гета с ниско заплащане, некачествен труд и изоставени региони, защото това се случва и в развити страни, ако ножицата в доходите се отвори, категоричен бе Асен Василев. И обясни, че правителството иска да запази подоходния данък. При едно адекватно заплащане хората започват да се замислят дали да се завърнат от чужбина, каза още той.

Той бе категоричен, че се постига добър баланс и приходите растат по-бързо от разходите.

Обърна внимание да се гледа в хоризонт от 5-7 години, когато вторият стълб ще стане толкова важен, колкото и първият.

За голяма част от уязвимите групи плащанията от ДОО остават основен източник на доходи, каза социалният министър Иванка Шалапатова.

Работодателите очаквано не бяха съгласни с вдигането на минималната заплата и максималния осигурителен доход. Синдикатите поискаха повече пари за заплати, обезщетения за безработица и по-висок максимален доход.

Всички пенсии ще се вдигнат по класическото швейцарско правило от 1 юли 2024 г. Според последните сметки това означава ръст на парите на възрастните с 11 на сто, пише 24 часа.

Минималната ще се вдигне с 57,53 лв. до 580,57 лева и това ще доведе до увеличение на пенсиите, които зависят от нея – социални и инвалидни.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ