Асен Василев скръцна със зъби на Тристранката: Не съм магьосник! Трябват средства

payimage-579794

Бюджетът на Асен Василев удари греда по време на тристранния съвет. След рекордно 6-часово заседание социалните партньори не подкрепиха държавния бюджет.

„След проведения национален съвет имаше редица забележки, които бяха направени по законопроекта за Бюджет 2024.

Част от тях трябва да бъдат обсъдени от Министерски съвет, след което планираме в петък да се проведе извънредно заседание, на което да бъдат приети окончателните варианти на бюджетите, които да бъдат изпратени към Народното събрание“, заяви след срещата министърът на финансите Асен Василев, цитиран от Блиц.

Той изрази надежда „за Коледа вече да имаме приети бюджети, така че да имаме и прогнозируемост на рамката за догодина”.

Василев добави, че бюджетите са разписани така, че да отговарят на правилата за влизане в еврозоната от 1 януари 2025 година. Има предвидено значително увеличение на минималната работна заплата на 933 лева, пенсиите трайно се увеличават с 11% по швейцарското правило, каза още финансовият министър.

„Не съм магьосник. Средствата не излизат от въздуха, те трябва да се намерят.

Минималната работна заплата от януари 2024 г. става 933 лева. Бюджетът има амбициозна капиталова програма и ако не се изпълнява ще се търсят причините. Именно това е пътят към по високи доходи“, добави съпредседателят на „Продължаваме промяната“.

От КНСБ и „Подкрепа“ са категорични, че липсват средства за ръст на заплатите от 5 процента и за компенсация за безработица, а на работодателите – че е завишен растежът и се готви раздаване на пари без икономическа обосновка.

Съюзът за стопанска инициатива не подкрепи бюджета на държавата и бюджета на Държавното обществено осигуряване за 2024, но даде своята положителна оценка за този на Касата.

ССИ е категорично против и смята, че увеличението на максималния осигурителен доход от 3 400 лв. на 3 750 лв. от 1 януари 2024 г., заложено в Бюджета на ДОО за 2024, е необосновано.

„Това, наред с предвиденото нарастване на минималната работна заплата за страната от 780 лв. на 933 лв., ще доведе до редица трудности за работодателите, свързано с обезпечаването на нарасналите разходи за труд”, категоричен беше експертът към ССИ доц. Тодоров.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ