Такъв спор в НС депутати не помнят! Митев: Психично болните в тази зала са от партия Възраждане

искрен митев

Спор и обиди за луди депутати и психично болни пациенти се разрази в парламента между депутатите на „Възраждане“ и ПП-ДБ.

„Господин Митев, малко избързахте. Вашата точка е номер девет“, каза лидерът на „Възраждане“ Костадин Костадинов от парламентарната трибуна за Искрен Митев от „Продължаваме промяната“. Става въпрос за точка 9 от дневния ред – създаване на временна комисия за защита на правата на психично болните пациенти и изготвяне на законодателни промени, които да ги гарантират. Предложението е на Стела Николова от „Демократична България“ и вече няколко седмици не успява да стигне до гласуване в залата.

„Временна комисия за защита на правата на психично болните пациенти – това е вашата точка, господин Митев. Разбирам, че загрявате отсега, но все пак наистина изказвайте се там, където ви е мястото и сте специалист. Убеден съм, че когато говорите там, трудно би се намерил някого, който да ви репликира. Просто няма как – вие те много сериозен специалист по темата за психично болните пациенти и вярвам, че наистина ще дадете най-доброто от себе си днес или когато му дойде редът“, каза Костадинов.

Думите му предизвикаха силно възмущение сред депутатите на ПП-ДБ и няколко от тях скочиха, за да искат изказване в отговор на Костадинов.

„За втори път представител на политическа партия „Възраждане“ си позволява да се подиграва с правата на психично болните пациенти. Моля да обърнете внимание и да наложите наказание“, каза Стела Николова в обръщение към водещата заседанието Росица Кирова.

На трибуната излезе и Искрен Митев, който определи поведението на Костадинов като „безобразно“.

„Господин Костадинов, смятам, че психично болните и луди хора в тази зала е ясно, че са от партия „Възраждане“. Хората, които твърдяха, че ще са първи на изборите в България взеха една малка община Поповци. Хората, които твърдяха, че ще бъдат на балотаж в София до последния момент, а имаха 7%. Хората, които са ви вярвали и вярват, а вие ще използвате и захвърлите на боклука, всички ваши кандидат-кметове, които никога не станаха кметове, всички ваши кандидати за общински съветници, които се отказаха от вас. Човекът от вашата партия, когото го арестуваха облечен като жена в чужбина. Хората, които си купуваха гласове от вашата партия. Това са лудите хора. Лудите хора са тези, които ви вярват, господин Костадинов. Тези, които ви продадоха къщата, които ви дадоха възможност са купите земя до къщата, хората в Общинския съвет във Варна – това са лудите хора“, каза Митев.

Кирова не наложи наказание на нито един от двамата, но призова хората със специални потребности да не бъдат използвани за политическа реторика. И им обясни, че по този начин депутатите не показват, че искат да се погрижат за тях и че ги имат за равноправни граждани. От залата се чу как Костадинов вика, че това било клевета, предава 24 часа.

В лично обяснение лидерът на „Възраждане“ обясни, че би завел дело за клевета срещу Митев. Не го нарече по име, а „фетишиста на вратовръзки и чорапи“. Не го бил направил обаче, защото нямало да спечели, понеже той би си „изкарал документ от медицинско заведение, с който да докаже, че не носи отговорност за своите думи“.

Това е поредният спор между Митев и „Възраждане“. Миналата година Костадинов и Митев се спречкаха в залата и се задърпаха за вратовръзките. А преди няколко месеца хората на „Възраждане“ заплашиха, че няма да допускат на трибуната Митев и колегите му Явор Божанков и Манол Пейков.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ