Извънредно решение от парламента: Депутатите решиха кога да падне дерогацията за руския петрол

payimage-598812

Дерогацията за преработването на руски петрол в „Лукойл Нефтохим Бургас“ да падне между 1 и 15 март 2024 г. Това гласуваха на първо четене депутатите от комисията по икономическа политика и иновации в парламента. С 11 гласа „за“ и 4 „против“ промените в закона за контрол на ограничителните мерки срещу Русия, внесени от Кирил Петков и група народни представители, бяха приети. Европейската комисия направи изключение и отлагане във времето за България и Унгария да преработват руски петрол. За страната ни срокът е края на 2024г.

От името на вносителите Владислав Панев от „Продължаваме промяната – Демократична България“, който е зам.-председател на комисията припомни, че дерогацията на преработката на руски петрол важи до края на 2024 г., със закон срокът беше променен до октомври 2024 г. Мотивът за новия срок е, че постепенното намаляване на руския петрол не се случва, а се увеличава от началото на войната в Украйна, предава 24 часа.

Против се изказаха Румен Гечев и Петър Кънев от „БСП за България“, както и Александър Вълчев от ИТН.

Основната комисия по този закон е енергийната, в която той още не е обсъждан.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ