Министър Вътев за украинския внос у нас: Никой не може да го докаже! Срокът изтича до броени дни

payimage-596479

„Съвсем скоро, на 30 ноември, изтича срокът, до който Украйна пое ангажимент у нас да не влиза украински слънчоглед. Има внос на такъв слънчоглед, но той е под митнически контрол. Отделно има и сериозно количество, което влезе като румънски, но по наши предположения той е украински. Само че никой не може по никакъв начин да докаже откъде е слънчогледът, има дори една пратка, която е хърватска. В рамките на Европейския съюз това са на практика вътрешнообщности пратки“, заяви на годишния агросеминар на Националната асоциация на зърнопроизводителите „Устойчиво зърнопроизводство в условия на променящи се климат и пазари“, който се провежда в курорта „Албена“, министърът на земеделието и храните Кирил Вътев.

В момента търговия със слънчоглед няма, алармират производители. „Никой не търси да купува“, добавят те те и се притесняват, че в складовете се натрупва непродаден миналогодишен и тазгодишен слънчоглед.

„С двата бранша – зърнопроизводители и преработватели на слънчоглед, имаме няколко срещи, след подписването на меморандума на 20 септември, с който приключи земеделският протест В крайна сметка виждаме, че тази година е най-сложната досега – войната в Украйна, сушата, поскъпването на всички торове и препарати вдигнаха себестойността на тазгодишната реколта от слънчоглед. Ниските добиви заради сушата я повишиха още. Истината е, че себестойността на българския слънчоглед в момента е толкова висока, че никой няма шанс да го продаде дори „на нула“. При всички случаи се реализират загуби. Целта на всички усилия, които полагаме, е тази загуба да се минимизира“, допълни министър Вътев. Според него, зърнопроизводителите показват много сериозно разбиране на цялата ситуация, защото тя не е такава само у нас. Ситуацията е същата и в другите четири страни – Полша, Унгария, Румъния и Словакия, отбеляза министърът.

„По отношение на пазарите войната в Украйна промени всичко. Проблемите в пограничните държави – Полша, Унгария, Румъния,Словакия и България, са едни и същи, като резултат от войната. Има изкривявяне на пазара, не само заради високата себестойност на нашата продукция, а и заради това, че Украйна вече е свободно на европейския пазар, тъй като е възпрепятствана да изнася на традиционните си пазари“, каза още министър Вътев.

„Срокът на тъй нар. украинска помощ за агросектора се удължава – от 30 ноември т.г. до 30 юни догодина, а таванът на помощта е увеличен от 250 000 на 280 000 евро“, съобщи Георги Тахов – изпълнителен директор на фонд „Земеделие“. „Ще изплатим помощта до края на годината“, каза още Тахов. Той заяви, че амбицията на фонд „Земеделие“ е плащанията да стават не само навреме, а дори изпреварващо.

„Имаме няколко съвкупности от проблеми, които ни се струпаха през последните няколко години – непостоянни пазари, много висока себестойност на продукцията. Но агросекторът трябва да оцелее в тези времена“, каза председателят на Националната асоциация на зърнопроизводителите Илия Проданов.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ