Институциите във Варненско се готвят за зимата. Вижте как

1908763

На разширено заседание на Щаба за изпълнение на областния план за защита при бедствия във Варненска област бяха обсъдени докладите за подготовката наинституции, ведомства и организации, отговорни и компетентни за действия при извънредни и кризисни ситуации, съобщиха от пресслужбата на Областна администрация – Варна.

РД „ПБЗН“ докладва чрез комисар Тихомир Тотев, че съставът на дирекцията е екипиран за работа при зимни условия. Проигран реално в отминалата буря е бил и планът за екстрено събиране на състава при усложнени условия. От наличните верижни машини една е била оставена в община Аксаково, а останалите са разпределени в райони от областта. Дирекцията има 8 служби на територията на Варненска област и всяка една от тях разполага с високопроходим автомобил.

Комисар Тотев подчерта, че от особено голяма значение е всяка една община да има подготвена „кризисна“ стая, оборудвана с техника, мебели, одеала и др., в които ако се наложи да бъдат приютени бедстващи хора.

Комисар Тотев обобщи и критичните изказвания на представители на общините от областта, в това число и на РД „ПБЗН“,свързани с комуникацията с „Пътища и мостове“ ЕООД по време на отминалата буря. Всички намират, че като фирма, която е призвана да ремонтира и поддържа пътища, пътни съоръжения, градски комуникации и инфраструктурите около тях, „Пътища и мостове“ не са реагирали адекватно на възникналата тежка обстановка, не е била осигурена достатъчно техника по най-засегнатите от бурята „Фредерик“ пътища в областта.

Сектор „Пътна полиция“ при ОД на МВР Варна докладва, че са разработени всички варианти за действия на служителите при усложнена пътна обстановка. Според представителя на Пътна полиция 3 са най-критичните пътни участъци в областта – Аспарухов мост, пътят Варна – Добрич и пътя Кичево – Оброчище и за обезпечаване на сигурността на движението по тях при тежки метеорологични условия е необходимо координиране на няколко институции и ведомства. Нещо повече. От изключително значение за критичните часове е вземането на навременно решение за затваряне на пътища и то със задължително условие този акт да бъде обозначен с пътна сигнализация. Такива обозначения ще спират навреме тежкотоварните автомобили, които обичайно създават затруднения при заснежени пътища и ще позволи на служителите на Пътна полиция да вземат адекватни мерки срещу нарушителите.

Както „Охранителна полиция“, така и състава на „Гранична полиция“ имат готови планове за действия при усложнена обстановка. „Гранична полиция“ и ВМС разполагат свисокопроходима техника, с която могат да съдействат при извънредни обстоятелства, а ВМС могат да предоставят по необходимост и военен хеликоптер.

Директорът на РЗИ – Варна – проф.д-р Цонко Паунов докладва, че всички болнични и здравни заведения са готови да работят при тежки зимни условия. Осигурено е гориво, медикаменти и храна. Той препоръча в по-големите общини, да се обособят в кметствата стаи, в които да бъдат приютявани бедстващи хора.

Аварийно спасителна група е създадена и към ЦСМП във Варна. Там имат готовност да работят при усложнена зимна обстановка. Проверени са агрегатите на болниците. Осигурено е аварийно захранване на Спешния център, гарантиран е и кризисен резерв от лекарства и медикаменти, а екипите на Спешния център са обучени да работят при усложнена зимна обстановка.

Пристанище Варна, което е в готовност да работи при зимни условия може да осигури тежка почистваща техника на три общини – Девня, Белослав и Суворов.

Инж. Десислава Димитрова – началник на РЦ „112“ информира, че през отминалата буря на тел.112 са били приети 1734 обаждания за възникнали проблеми и нужда от помощ за цялата Варненска област. Предстои разкриването на работна станция 112 и в Областна администрация – Варна.

„Напоителни системи“ АД съобщиха на разширеното заседание, че всички наблюдавани в областта реки, язовири и дерета на под непрекъснат контрол и до настоящия момент няма отклонения от наблюдаваните показатели. Контролират се дори частните язовири.

ВиК също са готови да работят при зимни условия, стига да не ги застигат проблеми с електрозахранването, което за тях означава спирате на помпените съоръжения.

Най-очакван бе докладът на Електроразпределение СЕВЕР- АД, които информираха, че през отминалата буря най-масови и тежки са били пораженията на съоръженията /стълбове/ „средно напрежение“. Тези дни екипи на центъра изправят повалените стълбове. В предходната неделя, още сутринта 65 населени места са останали без ток и само благодарение на бързата реакция и работа на екипите, до вечерта сам 9 селища са били без електрозахранване, като екипите се разпределят съобразно направленията на авариите – средно или ниско напрежение.

Три електропровода са били пострадали пред отминалата буря, докладваха от Мрежовия Експлоатационен район, като основните проблеми са били на територията на Суворово и Ветрино, където е имало сериозно обледяване на електропреносната мрежа.

Д-р Ирена Радева – началник на РУО – Варна информира, че всички образователни институции в областта имат готовност да работят при усложнени зимни условия .В 94% от учебните заведения в областта има присъствие на медицинско лице. Навсякъде имат готовност и да преминат в режим на дистанционно обучение.

Всички присъстващи на заседанието институции са категорични, че е необходима изключително добра координация между структурите, които имат отношение със зимното поддържане на пътищата, важно е актуализирането на комуникационните канали и инструменти за по-адекватни и бързи връзки между институции, фирми, ведомства и организации, които са на терен при усложнена зимна обстановка, както и за предоставяне на навременна информация за действията по предотвратяване на щети, поражения или пострадали или бедстващи хора, обобщиха от пресслужбата на Областна администрация – Варна.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ