Възрастните хора плачат с глас! Шалапатова за пенсиите: Има изкривявания в плащанията

иванка шалапатова

Нашият знак е пенсионерите ежемесечно да получават подкрепа, не само по Коледа. Нека те знаят, че ние държим ежемесечно да получават повече. За нас е важно качеството на живот за цялата година. Много хора се чувстват самотни – от другата година ще субсидираме мерки, за да са част от общността. Така социалният министър Иванка Шалапатова коментира коледните добавки за пенсионерите, които тази година ще липсват.

Амбицията ни е да вдигнем качеството живот на пенсионерите. Има изкривявания в пенсионната система. Почваме пълен анализ в нея, в момента най-големият риск е за финансовата сигурност. Има изкривявания в плащанията, каза тя.

На място е държавата, освен всички мерки с разчистването на пътищата, социалната система е в пълна мобилизация и на първа линия, обясни министърът пред БТВ. По думите й първо в мобилизацията е посещение на социални работници в домовете на нуждаещите се, мобилизация на безработни лица да помагат в реда, подпомагане на социално бедни лица.

Политиката през последните 10 години не дават резултат и детската бедност е на високо ниво. Има нова капиталова бюджетна програма, която ще даде над 400 млн. лв. за общините. Предвижда се с 400 млн. лв. увеличение в нашия бюджет, каза тя. Увеличаваме помощите в България, втората новина – с увеличението на бюджет над 80 млн. лв. ще се инвестират в уязвими групи – деца за увреждане например. В много уязвими групи не се инвестира, коментира още Шалапатова.

Дали ще има протестиращи хора от уязвимите групи, тя каза: Зависи от тях, моята цел е да осигурим цялостна подкрепа.

Ще разкрием нови услуги – дневни центрове, месечната помощ се вдига на 200 лв. за дете.

Радикалните мерки зависят от бюджета, заложени са средства за реконструкция и обновяване на детски градини, каза още тя.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ