Владислав Горанов за бюджета: Асене, на ръба е! 3% дефицит са свързани с 12 млрд. лв нов дълг

владислав горанов

Бюджетът е на ръба на дефицита, той няма никакви буфери. Това коментира по БНТ бившият финансов министър Владислав Горанов по отношение на бюджета за следващата година.

Той отбеляза още, че когато има голям дефицит, той неминуемо върви с големи дългове.

Опитът в годините да се трупат дългове и да се държи голям дефицит не е дългосрочно устойчива стратегия. Това, което се предлага в 3-годишната бюджетна прогноза, не върви в правилна посока.

Той смята, че ако се иска да се намали дефицита, трябва или да се вдигат данъци, или да се режат доста разходите в бюджета, защото 3% е лимита на възможен дефицит, а за следващата година тези 3% са свързани и с близо 12 млрд. лева нов дълг.

„Основните ми подозрения, че с този по-голям дефицит ще се помогне на по-високото ниво на инфлация, което ни отдалечава от еврозоната. Друг съществен проблем с философията на макрорамката това е твърдо оптимистично заложените приходи – добре, че се направи корекция поне по отношение на таксите, свързани с газа, за които беше предварително ясно, че няма да бъдат събрани заради начина, по който бяха въведени, а и заради липсата на възможност на практика едно чуждестранно юридическо лице да бъде обложено с такива големи суми на наша територия – говорим в случая за „Газпром“, посочи Горанов.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ