Министър Тагарев към украински военнослужещи: България подкрепя Формулата за мир на Зеленски

тодор тагарев

Министърът на отбраната Тодор Тагарев се срещна с украински военнослужещи, които преминават езиково обучение във Военната академия „Георги Стойков Раковски“, съобщиха от Министерството на отбраната. Той заяви, че „България подкрепя Формулата за мир на президента Зеленски“.

На срещата присъстваха посланикът на Украйна в България Н. Пр. Олеся Илашчук, замeстник-министърът на отбраната Атанас Запрянов, началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов, началникът на Военната академия генерал-майор Тодор Дочев и представители на политическия кабинет.

Началникът на Военната академия генерал-майор Тодор Дочев представи украинската група, състояща се от представители на водещи образователни украински институции, които се обучават у нас в рамките на програмата на НАТО DEEP (Defence Education Enhancement Programme).

Министърът на отбраната Тодор Тагарев ги приветства с добре дошли и изрази надежда, че обучението ще им послужи в бъдещата дейност. Той ги увери в подкрепата за легитимните усилия на Украйна да възстанови териториалната си цялост в рамките на международно признатите граници от 1991 г., като подчерта, че това не е само въпрос на морално задължение и солидарност с украинския народ, но и наш стратегически интерес, за да гарантираме стабилността в региона.

Министър Тагарев посочи още, че страната ни подкрепя дипломатическите инициативи като Формулата за мир на президента Володимир Зеленски и запозна украинската група детайлно с всестранните усилия за оказване на подкрепа, както чрез пакетите военна и военно-техническа помощ, така и чрез различни инициативи, към които страната ни се присъединява и добави, че българската отбранителна индустрия има значителен принос за доставките на боеприпаси към Украйна. Началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов изрази подкрепата си за Украйна и посочи, че никога не е късно да се научи чужд език. Във военната област това е от критична важност по отношение на развитие на способности и оперативна съвместимост.

Н. Пр. Олеся Илашчук благодари за пълната подкрепата на България в този ключов и тежък момент за битката, която Украйна води да защити не само собствената си независимост, но да защити и Европа, и останалия свят от Русия.

В рамките на посещението си украинските военнослужещи имаха възможност да разгледат Министерството на отбраната и бяха запознати с експонатите и най-значимите факти от историята на сградата.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ