ГАВРА: 1,33 лв. е увеличението на хората с увреждания до 70%. Пенсионерите по болест – с 11,11 лв. повече

3962754-3x2-940x627

Бюджетите през последните години и най-вече този за 2024 г. убиват хората с увреждания. Затова миналата есен по време на разглеждането на финансите на държавата бяхме готови да стигнем до крайни действия – майки искаха оставят децата си на грижите на народните представители.

Толкова години не разбраха какво означава дете с множество увреждания – то остарява, без да може да се храни само, без да може да се изправя от количката… Иначе сега с 400 милиона се увеличава бюджета на социалното министерство, но тези пари не са за хората с увреждания. Това заяви пред Lupa.bg Вера Иванова, председател на „Системата ни убива”.

„Дано управляващите се осъзнаят навреме, иначе за Коледа ще им предоставим от нашите деца. Реално увеличение на финансовата подкрепа ще има само за децата под 18 години. Така тези над 18, които са с по-големи нужди и разходи, ще бъдат подкрепени с над 20 пъти по-малко увеличение. На 18 години уврежданията не изчезват, влошават се. И ние до ден-днешен не намираме обяснение на това разделение и не разбираме, как така нуждите им намаляват в деня на навършване на 18, а реално състоянието им се влошава с напредване на възрастта. Говорим за хора в безпомощно състояние, на памперси, които на 18 години не прохождат, не проговарят и не започват да се хранят самостоятелно“, обясни Иванова.

Ето парите в Бюджет 2024 за инвалидите:

СТЕПЕН НА УВРЕЖДАНИЯ

Под 18 год.

2023 г. 2024 г.

От 50 до 71%: 350 лв. 450 лв.

Увеличение 100 лв.

От 71 до 90%: 450лв. 570 лв.

Увеличение 120 лв.

От 90 до 100%: 930 лв. 1180 лв.

Увеличение 250 лв.

 Над 18 год.

2023 г. 2024 г.

От 50 до 71%: 35,25 лв. 36,61 лв.

Увеличение 1,33 лв.

От 71 до 90%: 75,60 лв. 78,45 лв.

Увеличение 2,85 лв.

Увеличение на финансовата подкрепа при лица над 18 год. с над 90% ТЕЛК поради общо заболяване е 5,70 лв.

„Увеличението на парите на хората със социална пенсия е 11,11 лв. Дали има живот обаче под линията на бедност? Който гласува за това, трябва да ни даде инструкция как се оцелява с 307 лв. или с 220 лв. по-малка от линията на бедност. Хората с увреждания на социална пенсия, които нямат физическа възможност да ровят в кофите, би следвало да получават пенсия, достигаща равнище над линията на бедност и че не трябва да съществуват пенсии под тази критична линия”, коментира Иванова.

В парламента в момента се работи върху закон, чрез който народните представители от ПП/ДБ искат да отнемат правото на родителите и роднините на хора с увреждания да бъдат техни настойници и да ги представляват.

„Лишават ги и от възможността да определят настойнически съвет, който да се грижи за интересите на децата им след тяхната смърт. Това право се дава на представители на НПО. Създадена е комисия в НС с председател Деница Сачева. Ясно беше, че рано или късно мошеници ще се сетят за възможностите, което ще им се отворят с премахване на запрещението.

Човекът под запрещение е лесно манипулируем и може да бъде убеден да сложи подпис навсякъде, дори и под собствената си смъртна присъда. А, най-често документът, който ще подпише е точно това. За отрицателно време ще му вземат имотите, оставени от родителите му и ще го пратят на улицата. Това, че ще умре там в глад и мизерия е без всякакво значение за такива хора и техните НПО-та. Един от нашите параолимпийци умря на улицата ограбен и захвърлен. Може да накараш такъв човек да подпише показания от всякакъв род, вид и цел в съда или да „изтегли“ бърз кредит, който ще го загроби. Можеш да го накараш да си даде органите или върху него да изпитват нови фармацевтични препарати. Всичко можеш да го накараш”, категорична е Вера Иванова.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ