Ресторантьори скочиха срещу Асен: Данъчните закони са плод на необяснима агресия

ричард алибегов

Ресторантьорите съзряха необяснима агресия от финансовия министър в предложените промени в данъчните закони, които бяха гласувани на първо четене в пленарна зала миналата седмица.

В тях, в последния момент се появи текст, в който всички фирми, опериращи в сектор туризъм, трябва задължително да работят с одобрен от НАП СУПТО-софтуер*. Това обясняват в позицията си от Сдружението на заведенията в България (СЗБ) и Българската асоциация на заведенията (БАЗ).

Те припомнят, че въвеждането на въпросния софтуер „преди години, след огромни скандали и протести, беше отстранено като ангажимент и тежест за целия бизнес в България“. Сега се опитва тихомълком да се приеме само за ресторантьорския бранш, недоволстват организациите.

СЗБ и БАЗ остро осъждат направените поправки и допълнения, касаещи техния бранш. Сред тях са и вече широко коментираните идеи за неплащане на сметка при неиздаване на касов бон, данък върху бакшиша и изплащането на заплати на служителите само по банков път.

Припомнят, че аргументите срещу предложенията са изложени неведнъж и не само от представители на бранша, а и от безброй много икономически и финансови специалисти. Въпреки това текстовете на Асен Василев не бяха изтеглени, а напротив – появи се още едно безумно предложение, изтъкват от СЗБ и БАЗ.

Отново подчертават, че заведенията, членуващи в организациите, подкрепят всяко едно предложение, което би довело до цялостно изсветляване на бизнеса в България, както и до елиминиране на нелоялната конкуренция.

На първо място обаче всички нововъведения и промени трябва да бъдат коментирани с представителите на засегнатите сектори.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ