„Уродливата измет да бъде унищожена“: Прокуратурата проговри за разследването срещу Костадинов

payimage-579245

Софийската градска прокуратура (СГС) е отказала да образува разследване във връзка с призивите на лидера на „Възраждане“ Костадин Костадинов, че родната демократична общност е „една озверяла човешка сган, жадуваща за кръв и мечтаеща за войни и насилие“, и поради това „дълг на всеки един нормален гражданин е да направи всичко по силите си, за да може тази уродлива измет да бъде унищожена – за доброто не само на България, но и на човечеството“.

Статус с това съдържание се появи на 25 юни т.г. във фейсбук профила на Костя Копейкин, обозначена като „официална позиция“. След вълната от възмущение срещу казаното от него, включително изразено и от премиера Николай Денков, прокуратурата се самосезира да направи проверка дали има данни за престъпление. От държавното обвинение тогава обявиха, че ще работят по проверката 3 месеца. И точно на 29 септември преписката е прекратена, установи „Сега“.

Проверката е възложена от прокуратурата на ГДБОП и ДАНС. Към това производство са „пришита“ и преписки, образувани по сигнали на граждани от Враца и Варна, които твърдят, че с цитираната публикация във Фейсбук Костадинов „открито призовава към насилие към привърженици на конкретни политически убеждения“ и проповядва антидемократична идеология.

За да има престъплението по чл.162, ал.1 от НК, е необходимо деецът чрез слово, печат или други средства за масова информация, чрез електронни информационни системи или по друг начин да проповядва или подбужда към дискриминация, насилие или омраза, основани на раса, цвят на кожата, произход, народност или етническа принадлежност или сексуална ориентация. Чл.108, ал.1 от НК пък криминализира проповядването на фашистка или друга антидемократична идеология или насилствено изменяне на установения от Конституцията обществен и държавен строй.

Към 11 юли, когато е извършена компютърно-техническа експертна справка, публикацията вече не е била публично достъпна, като според експерта най-вероятно е била изтрита.

Прокурорът прави правен анализ на съдържанието на публикацията и стига до извода, че казаното е лично мнение на Костадинов, и не би могло да се окачестви като проповядване или подбуждане към дискриминация, насилие или омраза, нито като подбуждане на някого да извърши престъпление. Не може да се окачестви и като проповядване на фашистка или друга антидемократична идеология или насилствено изменяне на конституционния обществен и държавен строй, пише в постановлението си прокурорът.

Според него в публикацията не са конкретизирани хора и не става ясно кои лица има предвид авторът чрез изразите „родната демократична общност“ и „рупорите на американското посолство“, в чиито профили според него „се лееше кръв и се призоваваше за война, кланета, бунтове и всякакви други подобни неща“, нито е посочил конкретни лица, които според него са „озверяла античовешка измет, жадна за кръв и мечтаеща за войни и насилие“.

Освен това в израза „ето защо дълг на всеки един нормален гражданин е да направи всичко по силите си, за да може тази уродлива измет да бъде унищожена – за доброто не само на България, но и на човечеството“, не се съдържа обръщение към конкретно лице, нито към група лица с призив да извършат конкретни действия на насилие срещу някого.

Прокурорът обяснява още, че публикацията съдържа обидни квалификации, но делата за обида са от частен характер – започват по тъжба на пострадалия.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ