Състоянието на патриарх Неофит е критично, църквата с нов призив: Да се молим!

payimage-564576

По решение на Епархийския съвет при Софийска света митрополия от 1 декемри се призовават всички свещенослужители от Софийска епархия в неделя, 3 декември, в своите храмове да отслужат молебен за здравето на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит. Според източници на Lupa.bg състоянието на Негово Светейшество, който от над 15 дни е във ВМА, е много тежко. Въпреки информациите от Светия Синод, че положението на 78-годишния дядо Неофит е стабилно и той е в болница заради белодробно заболяване, прогнозите за неговото възстановяване не са особено обнадеждаващи.

Днес в Софийската света митрополия бяха отслужени архиерейска света литургия и маслосвет за здравето на патриарх Неофит, а молитвите, които Епархийския съвет при Софийски света митрополия препоръчва на свещениците да добавят навеждат на мисълта, че положението е почти безнадежно и само Божие чудо може да спаси Негово Светейшество.

В светата Литургия да се добавят следните молитви, зоват от Софийската митрополия:

За Божия раб Светейшия наш отец Неофит, митрополит Софийски и патриарх Български, за да му се прости всяко волно и неволно прегрешение и да бъде милостив към него, на Господа да се помолим!

За да го вдигне скоро от болничния одър със словото на Своята сила, както някога сина на стотника, дъщерята на хананейката и тъщата на Петър, и милостиво ги изцери, на Господа да се помолим!

За да го издигне бързо от болничния одър и да го направи отново здрав, както някога въздигна парализирания чрез словото на Своята божествена благодат, на Господа да се помолим!

За да не пренебрегне усърдните молитви на Своя раб, но милостиво да го чуе и помилва, и да му даде здраве, на Господа да се помолим!

За да го посети със Своя Свети Дух и да изцери всеки недъг и всяка болест, които се гнездят в него, заради славата на Своето име, на Господа да се помолим!

За да чуе милостиво, както на хананейката, молитвения глас на нас – недостойните Свои раби, които викаме към Него и както изцери нейната дъщеря, така да изцери и помилва болния Свой раб Неофит, патриарх Български, на Господа да се помолим!

Защити, спаси, помилвай и запази ни, Боже, с Твоята благодат!

Като поменем заедно с всички светии пресветата, пречиста и преблагословена славна Владичица наша Богородица и приснодева Мария, нека сами себе си и един друг и целия си живот на Христа Бога да предадем!



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ