Бивш шеф на КАТ: Имаме нужда от ново разбиране за пътната безопасност! Късно е за средна скорост

шеф кат

Изискването за средна скорост няма да влезе скоро. Според изискването, един шофьор може да бъде глобен за нарушение на средната скорост, както и за моментната скорост. „Проблемът с нашата пътна безопасност е в липсата на отговорност. Никой не излиза и не казва, че носи отговорност с поверената му институция. Нямаме организация на движението, която поставя пътните знаци и маркировка. Имаме нужда от ново разбиране за пътната безопасност”. Това заяви бившия началник на КАТ Богдан Милчев, който сега ръководи Института по пътна безопасност, в предаването „Офанзива с Любо Огнянов” по NOVA NEWS.

За нововъведението някои от камерите да засичат средна скорост, а други – моментна скорост, Милчев обясни, че всички усилия са насочени към промяна на шофьора чрез контрол и глоби. „Поставянето на камери даде резултат през 2012-2013 г., когато установявахме около 300 000 нарушители с превишена скорост годишно. Сега нарушителите са над 1 млн. годишно. През ноември т.г. МВР отчита с 33% по-малко от жертвите отколкото през ноември м.г. и изведнъж статистиката започна да става като миналата година с десетина души загинали повече. Разбирането на пътната безопасност трябва да се смени”, каза Милчев.

Според него човекът ще се промени не чрез контрол и наказания, а чрез промяна на средата – камерите да са разположени на места, където има повишена опасност от катастрофи. По думите му МВР няма административен капацитет да обработва повече фишове. „Вече е късно за средната скорост, имаме нужда от други действия”, допълни Милчев.

Около 50% от тези електронни фишове никога не се плащат, което руши общата дисциплина, заяви той. „Плащат само съвестните или тези, които са на зор”, каза Милчев. По отношение на информацията, че сега на границата събират пари от глоби не само от шофьорите, но и от пътниците, бившият шеф на КАТ обясни: „държавата събира пари”.

Относно снежния капан, в който се оказа страната ни при първия валеж тази зима Милчев направи паралел с политическата ситуация. „Почистването и въобще реакцията тази година не беше на ниво. Оправдаваме се само със снега, но политическата криза, в която сме от 3 години, помага да има саботиране, неопитност и хората сме потърпевши”, допълни Богдан Милчев.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ