Юрий пее като Фреди, моли се за храна: В Дома за старци е глад и мор! Дават ни вода, каша и кокали

9-12-yuri

Едното му око е присвито, върви леко прегърбен. Лицето му излъчва угнетеност.

Изпява един куплет от песента „I want to break free“, докарва и гласа на Фреди Меркюри. Бил е музикант. Дали е „хранил къща“ или не, вече няма значение. Юрий Ангелов е на 73 години и иска само… сносна храна.

От март месец кърджалиецът е в Дом за стари хора. Пенсията му е 270 лева. 200 от тях отиват за Дома, 70 за лекарства. Един от малцината в учреждението, които могат да се движат. Той излиза сутрин и се прибира вечер. Разпитват го къде е бил.

„Оттук-оттам прося нещо за храна. В Дома не става за ядене. Глад и мор! Дават ни някакъв кокал с малко сухо месо по него. Каша, качамак, супа, в която има само вода. Закуска със 100 грама айран. Тя е само тесто, в нея няма нищо. Такива работи не съм ял никога в живота си. Дайте една пилешка пържола, пиле с ориз, истинска храна. Аз не съм животно. Едно и също всеки ден“, казва за 24rodopi.com Юрий. Веднъж в месеца има и риба.

Трябват му пет лева, за да си купи две таблетки за кръвното. И трябва да ги намери тези пари. „Чакам да ми го измерят в Дома, чакам и все чакам. То е 200-220 кръвно. Мога да получа инсулт“, допълва мъжът.

Няма друг избор. Остава му песента на „Куин“ в главата.

„Искам да съм свободен, искам да се освободя от лъжите ти…“.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ