Легендарният Данчо Караджов: След София, махайте съветските гнусотии и от други градове

Без-имеsd-1280x720

„Време е съветските паметници да изчезнат. Не само МОЧА, а и останалите в другите градове.“

Това заяви легендарният музикант Йордан Караджов пред „България Днес“. Фронтменът на „Сигнал“ е категоричен, че у нас нямат място монументи на окупатори.

„Чудя се в каква държава наистина живеем. Да искаме да спасим и запазим паметници на страна, която ни е мъчила, а ние я защитаваме. Абсолютно съм за премахването на всички белези, които съветската държава е оставила в България. Моментално трябва да ги изтрием!“, категоричен е Караджов.

Паметници на съветската армия има във всички големи българки градове. Монументите обикновено са разположени така, че да се извисяват над населените места.

Ути Бъчваров също е категоричен, че Паметникът на съветската армия трябва да бъде махнат от центъра на София. Монументът трябва да бъде преместен на друго място, но като смалено копие, категоричен е знаменитият готвач. За това трябва да се погрижи екип от експерти инженери, защото едно бързо демонтиране може да означава край с монумента.

„Новото правителство бърза да махне този паметник, това е ясно. Но избързаха. Първо трябваше да се помисли къде да се премести. Не е редно да се захвърля в полето и накрая да отиде за скрап. Този паметник е история. Ако го няма, няма да можем да разказваме на децата си. И така историята ще може да се преиначава. Паметникът на съветската армия трябва да бъде махнат от центъра на София, но да отиде на друго място. Разбира се, в доста по-малък вариант. Така един ден, след години, ще мога да заведа дъщеря си и да обясня историята на този паметник. Пък който иска да ходи и да му се кланя или да поставя цветя под него“, каза Бъчваров, който е завършил изкуство и поназнайва доста неща, свързани с паметници и вида им.

Легендата на кулинарното шоу на БНТ зададе и още един важен въпрос. Той се чуди какво ще издигне на мястото на МОЧА, след като бъде махнат от центъра на София.

Според естрадната звезда Христо Кидиков е най-добре да се проведе модерният не само в България, а най-вече по света референдум за съдбата на съветските паметници у нас. Изпълнителят, който цъка „вефа“, е прекарал най-хубавите си години именно на подобен монумент – Альоша в Пловдив.

Кидиков обаче е сигурен, че държавата никога не би посегнала на емблематичния паметник на тепето, въоръжен с шмайзер.

„И да решат да махнат Альоша или който и да от другите паметници в България, няма да страдам“, каза пред вестника Кидика.

И добави: „Най-редно за мен е да се направи допитване до хората дали искат в градовете им да има съветски паметници. Които не искат, ще си проличи. И могат да се демонтират. А където си ги искат, да си останат. Така е най-честно, защото виждаме какви скандали стават за МОЧА“, завърши Кидиков.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ