Рекордно обезщетение! Кърджали плати близо 80 000 лева на бившия кмет Хасан Азис

payimage-510857

Рекордно за Кърджали обезщетение за неизползвани платени годишни отпуски е изплатено вчера, съобщава 24rodopi.com. Община Кърджали е превела на бившия кмет Хасан Азис близо 80 000 лева.

Хасан Азис, който освен, че беше кмет на община Кърджали, бе и един от заместниците на Мустафа Карадайъ в ДПС, а освен това в последния си кметски мандат успя да защити докторска титла и да започне работа като преподавател в един от университетите в Бургас.

В обезщетението се включени както неизползвани за платена почивка периоди в последните две години, така и „стари отпуски“, които Кодексът на труда позволява да се изплатят и не се погасяват по давност.

Правото на работника или служителя да получи обезщетението по чл. 224 от КТ възниква от датата на прекратяване на трудовия договор. Няма значение дали в заповедта за прекратяване на договора е посочено, че се дължи такова обезщетение.

Размерът на обезщетението се изчислява към деня на прекратяване на трудовото правоотношение.

Основата за изчисляването е среднодневното брутно трудово възнаграждение за последния календарен месец, предхождащ прекратяването на договора, през който работникът или служителят е отработил най-малко 10 работни дни. От своя страна, среднодневното брутно трудово възнаграждение се определя, като начисленото брутно трудово възнаграждение се раздели на броя на отработените дни, след което се коригира с коефициент.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ