Потресаващи разкрития: Учители виждали какво става с детето, отглеждано в обор. Мълчали от страх

крушовица

Детето от село Крушовица, живяло при изключително тежки условия, вече е в позитивна образователна среда. Днес министърът на образованието и науката проф. Галин Цоков се срещна с ученичката и близките й, които са поели грижа за нея. Само за ден тя е била прехвърлена в друго училище и се осигурява допълнителна психологическа и педагогическа подкрепа за по-бързото й адаптиране, съобщиха от пресцентъра на МОН.

„Предстои на място да пристигнат и представители от мобилната група за психологическа подкрепа от МОН“, обясни министър Цоков. По думите му учителите в новото училище и директорът са предоставили информация, че детето се адаптира добре и днес също е било на училище. „Важно е обаче с момичето да се работи последователно от специалисти, защото подобни травми остават трайни следи, които не винаги са лесно забележими на повърхността“, подчерта той.

Министър Цоков разговаря и с директора и учителския колектив от ОУ „Христо Ботев“ в Крушовица. „Тук съм преди всичко като човек и колега, за да обсъдим какво можем да променим в цялата система и да не допуснем друг подобен случай“, обърна се той към тях. Учителите обясниха, че е имало страх от семейството и пастрока на детето – както у тях, така и у другите хора в селото.

В днешния ден, отново в Област Враца, има случай на ударен учител от разгневен родител. „Затова и трябва да дадем по-голяма подкрепа на учителите, защото в малките населени места те често се чувстват изоставени. Тук съм, за да им покажем точно това“, каза министър Цоков.

От вчерашния ден е в ход и проверка на Регионалното управление на образованието на Враца, която да установи има ли пропуски от страна на училището и защо по-рано не са сигнализирали учителите отговорните институции. „Колегите споделиха, че са виждали притеснителни сигнали, а класната е настоявала с детето да работи психолог“, каза още проф. Цоков. По думите му обаче пастрокът е отказал, а съгласно действащото законодателство психологическа подкрепа не може да се предостави без съгласие на семейството. „Това поставя въпроса дали не са необходими законодателни промени, защото не трябва да забравяме, че в центъра на всичките ни политики трябва да бъде поставено детето“, подчерта министърът.

За нечовешките условия, в които е отглеждано 7-годишното дете, стана ясно в сряда. Детето е отглеждано в кокошарник сред мишки и паяци и е хранено със сух хляб във врачанско село. Спяло е върху гуми, върху които е имало дъска, застлана с одеяло.

Твърди се, че момичето е било принуждавано да живее там от пастрока си. Там е получавало и храна, а майката не правела нищо, за да защити дъщеря си.

Момиченцето било принудено да живее в помещение, пригодено от пастрока като склад за гуми, в който нямало отопление. Семейството имало и друго дете, но то било отглеждано в къщата и за него няма сведения да е било малтретирано.

След намесата на врачанската дирекция детето е настанено в семейство на роднини. Според социалните работници сега състоянието му е много по-добро.

Наблюдаващият прокурор по случая Веселин Тодоров съобщи, че 31-годишният пастрок на момичето Д. И. вече е привлечен като обвиняем и в момента се намира в следствения арест във Враца. Ако вината му се докаже, може да бъде осъден от 3 до 10 г. затвор, предава 24 часа.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ