УЖАС! Половин България без ток заради рехавите снежинки! Хората мръзнат и стоят на тъмно

payimage-607453

Снегът пак ни дръпна шалтера. Десетки населени места в страната са без ток заради валежите.

В Габровска област отново десетки населени места и градски квартали останаха без ток, заради аварирали електропроводи в следствие на снеговалежа. Републиканските пътища са заснежени, но проходими.

Без електроснабдяване остават квартали в Габрово и селата Чарково, Зелено дърво, курортния комплекс „Узана“, селата северно по пътя Габрово – Севлиево, както и селата Горнова Могила, Чукили, Орловци и малките населени места в посока село Трънито. Работи се по отстраняването на всички аварии, информира БНР.

Снежната покривка в Габрово е под 10 сантиметра, на Шипка новата вече надхвърля 30. Няма затруднения за преминавате през прохода, посочва дежурният в областното пътно управление в Габрово. Продължава почистването в града и на общинската пътна мрежа. Влаковете тази сутрин от Габрово бяха спрени, заради нападали дървета на железния път, който вече е освободен и се очаква следобед транспортът да бъде възстановен.

И при този снеговалеж заваляха сигналите за прекъснато електрозахранване, без ток отново са десетки села и квартали в Габрово, включително хижите и хотелите в планинската местност „Узана“ над града. В старата хижа Милена Ботева очаква туристическа група.

„На свещи. Ако не дойде тока до довечера, ние имаме печки с дърва, трябва да работим. То не съм само аз. Ако навали един метър какво ще правим? ЕНЕРГО-ПРО трябва да се хванат в ръце“, коментира тя.

20 села и махали в Смолянска област са без ток частично или цялостно заради аварии от падналия тежък обилен сняг. Повечето аварии са в общините Смолян, Баните и Девин. Има скъсани въздушни електропроводи от паднали дървета.

Наши слушатели от вилна зона „Ярема“ край София съобщават, че са без ток от 17 ч. вчера.

На 28 сигнала за паднали клони и дървета са реагирали през последното денонощие служителите на дирекция „Аварийна помощ и превенция“ към Столичната община. Шест са постъпилите сигнали за завирявания, наводнения, заледявания, непочистени пътни участъци. Екипите са се отзовали на 11 сигнала за опасни електрически съоръжения.

Десетки пътуващи за Северна Македония тирове са спрeни на отбивки до пътя Дупница-Кюстендил след като от вчера движението на тежкотоварни камиони на македонския ГКПП „Девебаир“ е спряно в двете посоки.

Няколко села в община Кюстендил са без ток от снощи заради скъсани от снега електропроводи, обявиха на брифинг след обяд от екипа на кмета инж. Огнян Атанасов. Екипи на „Електрохолд“, Пожарната, Горското, Общината, хора от засегнатите села са на трасетата по отстряняване на авариите.

Без електрозахранване са гранични села като Гюешево, Ломница, както и по-отдалечени махали. Зам.-кметът по сигурността на общината Кристиян Иванчов заедно с кмета Огнян Атанасов са в района на засегнатите от снеговалежа населени места.

Тежкотоварните автомобили са спрени на пътя Дупница-Кюстендил на разклона за село Панчарево. Две патрулни коли на полицията следят камионите да не тръгват. Това е на около 50 километра от ГКПП „Гюешево – Девебаир“. Нито в района на Дупница, нито в района на Кюстендил до днес на обяд не е валял сняг.

„Това е заради Северна Македония. Северна Македония не допуска на територията си товарни автомобили. И поради тази причина пътуващите в тази посока се отбиват на паркинги. Граничният пункт на Северна Македония пропуска само леки и лекотоварни автомобили“, каза говорителят на ОДМВР – Кюстендил Катя Табачка.

Проходът „Петрохан“ е отворен. През последното денонощие няма сериозни пътни инциденти в област Монтана.

8 машини са включени в снегопочистването на прохода „Петрохан“. Сняг вали от вчера след обяд. Натрупаната снежна покриваха е към 15-20 сантиметра, температурата на „Петрохан“ е около минус 5 градуса, духа силен вятър. Забранено е преминаването на автомобили над 12 тона, като на Бързия и Годеч има денонощно полицейски патрули. През изминалото денонощие няма сериозни инциденти на прохода и Монтанско, съобщиха от Областно пътно управление. Сняг вали в общините Берковица и Вършец, като покривката е от около 10-ина сантиметра.

Около 450 снегопочистващи машини обработват пътищата от републиканската пътна мрежа. В районите със снеговалеж при необходимост има готовност за допълнителна техника, съобщи агенция „Пътна инфраструктура“.

В община Самоков има много паднали дървета по пътищата за София, Ихтиман, Боровец и Мальовица. Без ток към момента все още са вилните зони край язовир „Искър“ и селата Клисура, Ново село, Шипочан и част от Ярлово.

Паднали клони и липсата на напрежение в контактната мрежа нарушиха нормалното разписание на влаковете между Пловдив и София и в района на Велинград. Проблемите са между гарите Костенец и Ихтиман и Цветино и Аврамово, сочи справка в сайта на БДЖ. Наложи се дълъг престой на сутрешния влак от Бургас за София на гара Белово, както и на пътническия, който тръгва преди 10 часа от Пловдив за София – на гара Костенец.
От Централна жп гара Пловдив съобщиха, че проблемът с липсата на захранване е отстранен и влаковете вече се движат, макар и със значителни закъснения, допълва медията.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ