„Тракия“ отново е най-добрият квартал за живеене в Пловдив

1200_449820

С над 51% от гласовете на пловдивчани район „Тракия“ отново води в класацията „Най-добрият квартал за живеене“ в Пловдив, която се реализира по идея на Дарик радио, като продължение на националната кампания „Най-добрият град за живеене“.

Критериите в надпреварата през 2022-2023 г. бяха общо 12 и по всички тях вотът за най-младия пловдивски район е над 50%. Онлайн гласуването започна на 1 ноември 2022 г. и бе преустановено в навечерието на местните избори тази година, за да не се политизират резултатите от проучването, коментира главният редактор на Дарик Пловдив Лалка Златанова.

Всички районни кметове участваха в дебати по конкретните теми, свързани с инфраструктурата и достъпната среда за хора с увреждания; с качеството на обслужване в районната администрация; нуждата от зелени площи, места за разходки и отдих, детски площадки; тишина, чистота, сигурност и спокойствие; налични алеи за велосипедисти; състояние на уличната мрежа и осветление; удобен транспорт и места за паркиране; площадки за спорт на открито, зали за танци и спорт, фитнеси; здравни заведения, брой на детските градини и училища; възможности за организиране на различни културни събития, места за забавления и други критерии, които в световен мащаб определят качеството на живот на хората в дадено населено място.

По време на класацията жителите на града имаха възможност сами да определят къде в Пловдив се живее най-добре, дали и как районните кметове се справят с проблемите в отделните квартали.

По всеки критерий средно са гласували над 2550 пловдивчани, което прави социалогическото проучване абсолютно представително. Най-активни слушателите на Дарик са били в периода, в който са обсъждани възможностите за провеждане на концерти и културни събития в отделните райони. По-висока активност се забелязва и при онлайн гласуването за зелени площи, места за разходка, детски площадки и градини в кварталите на Пловдив.

На второ място пловдивчани смятат, че най-добре се живее в центъра на града.  Район Централен събира 33,3% от гласовете. „Южен“, в който живеят най-много пловдивчани следвани от „Западен“. Най-слабо активни са били жителите на „Северен“ и ,,Източен“.

Целта на кампанията е да се търсят добри практики и решения за подобряване качеството на живот във втория по големина град в България. Тя се прави веднъж на няколко години, а за пореден път водещото място е за район „Тракия“.

„Много благодаря, че реализирахте тази социология и че кампанията не се политизира. През последните 12 години положихме много усилия за развитие на района. Има положителни пол в управлението на „Тракия“ по всеки един от критериите в класацията и те могат да бъдат приложени и в управлението на целия град. Работата в Община Пловдив е 10 пъти по-натоварваща но се налага първо да се справим с проблемите с трафика и да отпушим града“, бе първият коментар на новия кмет на Пловдив Костадин Димитров, който три мандата управляваше район „Тракия“.

„В основата на успеха на всяка една администрация е екипът, с който работи кметът.
Продължаваме политиката на управление на „Тракия“ наложена от Костадин Димитров, насочена и км детайлите, защото жителите на района настояват междублоковите пространства да бъдат непрекъснато облагородявани“, заяви новият кмет на район „Тракия“ Георги Гатев.

Източник: Marica.bg



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ