Голяма крачка: Най-тежката българка Деси вече не е затворник между 4 стени

960x540

Най-тежката българка отново излиза навън, пише България Днес. Десислава от Ловеч вече прави кратки разходки на въздух след пет години, прекарани само у дома. Заради многото килограми 35-годишната жена бе затворник между четири стени, тъй като липсата на подходящи условия в блока й не й позволяваха да си покаже носа извън апартамента.

След като от благотворителната фондация „Подай ръка – заедно за по-добро бъдеще“ се заемат със случая й, се намират благодетели, които слагат парапет във входа й. Този малък елемент преобръща живота на Деси и тя прави голяма крачка напред в своето възстановяване. „Малко по малко се движи. Вече има изграден парапет в блока, в който живее, за да може да слиза по него. И тя го прави! За пръв път от много дълго време насам Деси сама слиза и се качва, в градинката пред блока вече може да стои и напредъкът й е огромен“, коментира пред „България Днес“ Поли от „Подай ръка – заедно за по-добро бъдеще“.

35-годишната жена е затворник не просто на дома си, а на собственото си тяло. Тежи над 200 кг. Чудовищното всекидневие я превръща буквално в развалина. Десислава получава паникатаки. Вдига високо кръвно. Папиломи изникват непрестанно по тялото й. Зъбите падат – не може да се храни и изпитва нечовешки болки всяка вечер. Не може да спи по гръб – задушава се. Всички тези неща трудно запазват психиката здрава, но Деси стиска зъби, опитва се да изплува на повърхността. Лъчът светлина се появява, когато младата жена решава да разкаже за проблема си и към днешна дата успява да открие решение. Разходките навън са първата стъпка подобряването й. Животът на Деси се преобръща наопаки преди 5 години. Тогава майка й претърпява тежка трудова злополука, след това прекарва и инсулт. Сърце не дава на борбеното момиче да остави най-близкия си човек в този труден момент и застава неотлъчно до нея.

Улисана в грижите за родителя, Десислава намалява излизанията си. Стига до момент, в който тотално ограничава движението си и увеличава храната. Килограмите започват да се трупат неусетно, докато стига до момент, в който не може да излезе от дома си. „Пожелаваме на Деси със същия хъс и желание да не спира да се бори за своите мечти и да иска промяната в живота си. Ние продължаваме активно да се грижим за нея , допълва Поли.

След като се затваря у дома, Деси започва да губи връзка с външния свят. Приятелите й я оставят един по един и допреди няколко месеца, младата жена няма нито един контакт в телефона си, на когото може да звънне и да сподели болката си. След като събира смелост да сподели историята си, вълна от съпричастност залива Десислава. Към днешна дата тя се чувства по-спокойна и щастлива и гледа с оптимизъм към бъдещето си.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ