СЕМ привиква спешно шефовете на БНР заради интервюто с Митрофанова. Искат обяснения

payimage-540100

Съветът за електронни медии покани ръководството на БНР на среща заради взетото и неизлъчено интервю на руския посланик у нас Елеонора Митрофанова. Тя трябва да се състои в 13 часа днес.

С тази покана към генералния директор на БНР Милен Митев и управителния съвет на радиото започна заседанието на СЕМ в 11 ч.

Пролет Велкова обясни, че ще пита защо ръководството на БНР допусна да бъде упреквано в зависимости. Тя припомни, че двукратно генералният директор на БНР се е ангажирал пред съвета, че ще вземе мерки така, че в това предаване с този водещ (има се предвид „Политически НЕкоректно“ и водещия му Петър Волгин) да бъдат спазвани етичните стандарти и Закона за радиото и телевизията. Според Велкова нищо не се е променило и има системни нарушения от страна на предаването.

Габриела Наплатанова обясни, че България не е прекъснала дипломатическите си отношения с Руската федерация и не пречи да има интервю с нейния посланик. Тя ще пита ръководството на БНР какво е имало в съдържанието на интервюто, за да бъде отхвърлено то с такава категоричност. Както и дали има подобни казуси в други държави в Европа с интервюта на руски посланици.

Соня Момчилова, председател на СЕМ, отговори, че има излъчени много подобни интервюта. Галина Георгиева обясни, че напълно се солидаризира с позицията на Комисията за журналистическа етика.

Според мнението на комисията професионалното саморегулиране на медиите не е цензура, нито проява на автоцензура, а ефективна гаранция за качеството и професионализма на медийните услуги. Интервютата с посланици не са забранени, особено когато служат за пълно и обективно предоставяне на информация, пише „24 часа“.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ