В НС разрешиха грандиозна промяна: Гражданството вече не е фактор, за да станеш депутат

payimage-609853

„За народен представител може да бъде избран български гражданин, който има и друго гражданство, когато е живял в последните осемнадесет месеца в страната.“ Тази нова разпоредба в чл. 65, ал. 1 на конституцията одобри на второ гласуване Народното събрание със 163 гласа „за“ и 20 „против“.

Против бяха от БСП. „Възраждане“ и „Има такъв народ“ (ИТН) не са в залата. Те напуснаха дискусията в началото на пленарния ден.

По този начин е разрешено двойно гражданство да имат и министри, тъй като те трябва да отговарят на условията за народен представител.

Депутатът от левицата Мая Димитрова попита как може да се докаже 18 месеца уседналост, особено, когато влезем в Шенген. „Ние като държава не сме наясно колко са българите в чужбина, къде живеят, колко от тях имат двойно гражданство“, обърна внимание Мая Димитрова. И припомни, че по време на обществените дискусии юристите не са одобрили това предложение. Димитрова прочете и части от клетвата, която се полага при приемане на американско гражданство и в която новият гражданин се заклева да бъде верен на САЩ.

Антоанета Цонева от ПП-ДБ защити предложението. Според нея „дошъл моментът това да бъде направено“. От 16-те държави в ЕС, които давали право на двойно гражданство, само у нас двойните граждани нямали право да се кандидатират за депутати, предава Блиц.

Кристиан Вигенин от БСП й опонира, че „поне да са били записали, че депутати могат да стават хора с българско гражданство по рождение, а после са получили второто гражданство“.

Според съпартиеца му Георги Свиленски това била една от най-важните промени в конституцията. Той попита Борисов, Пеевски и Христо Иванов кой внесе предложението, защото авторството трябвало да стане ясно. Най-много очаквал отговор от Христо Иванов. Реплекира го обаче Атанас Атанасов, който щял да подкрепи убедено текста. Едно от големите достижения на промените през 1989 г. било, че паднали границите. Той наскоро имал сантиментална среща с много близък приятел лекар, който от 1990 г. бил в САЩ, сега се пенсионирал, построил си къща във Виница и казал, че иска да умре в България.

Атанасов каза, че и неговите две деца живеели в САЩ, били американски граждани, но много би се радвал да се върнат в България. После Атанасов обяви, че „Сергей Станишев бил станал български гражданин през 1996 г., а Андрей Луканов също бил със съветско гражданство“.

Със 165 гласа „за“ и 17 „против“ Народното събрание прие на второ гласуване в конституцията и друга важна поправка – парламентът да не се разпуска преди избори за народни представители.

„Избори за ново Народно събрание се произвеждат не по-късно от един месец преди изтичане на срока на пълномощията на действащото Народно събрание“ и „с полагането на клетвата на новоизбраните народни представители се прекратяват пълномощията на предишното Народно събрание“ гласят обновената и нова разпоредби в чл. 64 на основния закон.

В началото на днешното парламентарно заседание депутатите от „Възраждане“ и „Има такъв народ“ (ИТН) напуснаха залата, а преди това Тошко Йорданов от ИТН заговори за мъжете с вагини от ПП-ДБ.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ