Проф. Герджиков изригна: Омерзен съм! Това ударно променяне е абсолютен порок

огнян герджиков

Промяната на Конституцията е последното, от което България имаше нужда.

Това каза пред БНР проф. Огнян Герджиков, бивш председател на Народното събрание и бивш служебен премиер.

„Спокойно можеше да си бъде такава, каквато си е. Тя е една сравнително доста прилична Конституция. Това ударно променяне е абсолютен порок. Не може основен закон за няколко месеца да се променя. Такова нещо цивилизованият свят не познава. Аз съм и омерзен от начина, по който се законодателства у нас, особено за основния закон на страната“.

Относно приетите ограничения, свързани със служебното правителство, проф. Герджиков коментира:

„Ако всички, които са изброени като възможност да бъдат посочени за служебен премиер, какво – президентът ли ще стане премиер? Това са недомислени неща! Не разбирам това ограничение. Защо трябва да връзваме ръцете на президента – не ми е достатъчно убедително“.

Той изказа „сериозни притеснения“ от приетата промяна в Конституцията, позволяваща хора с двойно гражданство да бъдат избирани на държавни постове:

„Притесненията ми са, че могат чужди интереси да се наложат на нашата политическа сцена. Това е много рисково“.

Промените, свързани с Прокурорския съвет Герджиков определи като „изключително порочни“ заради тежестта на политическата квота в него:

„Това изначално отнема възможността за безпристрастни решения. Предполага политизиране на прокуратурата, което не може да бъде положително, защото прокуратурата е част от съдебната власт“.

Според проф. Огнян Герджиков единствената промяна в Конституцията, която би подкрепил, е тази, че парламентът няма да се разпуска при липса на редовно правителство, а ще продължава да заседава до избиране на нов.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ