В строга тайна пазят състоянието на патриарх Неофит. На Коледа митрополит Антоний ще го замести

Патриарх Неофит

В строга тайна пазят дали Българският патриарх Неофит е в болница. Негово Светейшество бе приет във Военномедицинската академия (ВМА) в столицата на 29 ноември и от тогава състоянието му се пази в тайна.

В същия ден Емил Маринов от „Протокол и връзки с обществеността“ на Светия синод заяви пред „България Днес“: „Правят на патриарх Неофит оздравителни процедури. Не мога да кажа какво точно е заболяването му, но вероятно е някакъв вид усложнение след настинка. Неофит настина започна да се задъхва и на 30 ноември постъпи в болницата. Все пак годините оказват влияние. Ще му дадат антибиотици и ще се оправи. Очакваме до ден-два да го изпишат“.

Почти месец по-късно какво е състоянието на Негово Светейшество и дали той все още в в болницата, остава загадка.

„Не знам и не съм упълномощен да давам каквато и да е информация по повод патриарха. Не мога да кажа дали е в болница и има ли подобрение“, каза Ангел Воденичаров, богослов от Светия синод.

Единственото, което разкри, е, че празничната литургия за Рождество Христово в храм-паметника „Св. Александър Невски“ ще бъде отслужена от митрополит Антоний.

Нищо за състоянието на патриарха не знае и митрополит Киприян.

„Нямам идея дали и кога ще изпишат патриарха. В Стара Загора съм и тук имам много ангажименти. Моля се за здравето на Неофит и целия български народ“, заяви пред вестника старозагорският митрополит.

Дори родният брат на патриарха – доц. Димитър Димитров, не знае нищо за най-близкия си родственик.

„Не съм се чувал с Неофит от месеци. Когато разбрах, че отново е в болница, му звънях, но телефонът мълчи, никой не вдига. Не са ми казали нищо и от Светия синод. Нито знам как е, нито дали е излязъл от болницата. Неофит е изолиран отдавна. Пазят го от вируси и от контакт с външни хора, даже специална охрана си има“, разказа доц. Димитров.

„Обични в Господа братя и сестри, канцеларията на Светия синод известява, че Негово Светейшество Българският патриарх и Софийски митрополит Неофит бе хоспитализиран във Военномедицинската академия (ВМА) в град София, по повод на белодробно заболяване“, се казва в единственото съобщение от Светия синод.

„Призоваваме клира и верния боголюбив народ всесърдечно да се молят за бързото оздравяване и възстановяване на Първосветителя на Родната ни Църква“, се посочва още в текста.

И миналата година беше хоспитализиран

През септември миналата година Българският патриарх беше в болница поради обостряне на хроничните му заболявания. Главата на Българската православна църква прекара в столична болница две седмици заради пневмония вследствие на тежко изкаран COVID. Брат му Димитър разбира от радиото за лошото състояние на родственика си, но тъй като не могъл да се свърже с него, единственото, което му оставало, е да се моли.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ