Окончателно! С 178 гласа ,,за“ депутатите в народното събрание приеха Бюджет 2024

payimage-596872

Народното събрание прие окончателно бюджета за 2024 година със 178 гласа „за“, 0 „против“ и „въздържали се“. В гласуването участваха всички парламентарни групи.

Гласуването на текстовете беше на три заседания тази седмица, като първото беше извънредно – в понеделник.

„Това е бюджет, който подкрепя доходите. Изключително важно е най-накрая да спрем да казваме, че нашето конкурентно предимство са ниските заплати, а да започваме да казваме, че това е доброто образование, здравеопазване, инфраструктурата и инициативността на нашите предприемачи“, заяви финансовият министър Асен Василев.

Той благодари на депутатите за подкрепата.

Василев подчерта, че с приемането на капиталовата програма се дава ресурс, с който да се осъществят проекти, но за да станат реалност трябва много министерства, агенции и общини да си свършат работата, предава Епицентър.

Депутатите решиха размерът на еднократната помощ за ученици, записани в осми клас за учебната 2024-2025г. да е 300 лв. Освен това се прие децата в първи клас или са записани или продължават обучението си, във втори, трети и четвърти клас на училище да получат еднократна помощ в размер на 300 лв. за 2024-2025г.

Решено бе минималният размер на фискалния резерв до края на 2024г. да е в размер на 4,5 млрд.лв., както и максималният размер на държавния дълг към края на 2024 г. да не надвишава 48 млрд. лв.

Народните представители приеха максималният размер на новия държавен дълг, който може да бъде поет през годината да е в размер на 11,7 млрд.лв.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ